12.6 C
Kyiv
Середа, 24 Квітня, 2024

Данія надала перший дозвіл на будівництво газопроводу, яким Польща хоче знизити залежність від російського «Газпрому»

Проект транспортування природного газу з Норвегії до Польщі через Данію «Baltic Pipe» отримав перше схвалення від данської влади, тоді як королівство затягує погодження будівництва російського газопроводу «Північний потік 2».

Як повідомляє «Інтерфакс-Україна», данське агентство з охорони навколишнього середовища видало дозвіл на будівництво виходу газопроводу на сушу на східному узбережжі Данії. Регулятор ухвалив рішення 12 липня і розкрив на сайті проекту 18 липня.

Тепер данський газотранспортний оператор Energinet може перейти до наступного етапу — отримання дозволів від 13 муніципалітетів щодо сухопутної траси магістралі. Газопровід також потребує схвалення від Данського енергетичного агентства щодо морської ділянки у данських водах.

Водночас, як зазначає «Інтерфакс-Україна», Данія вже кілька років не погоджує заявки проектній компанії «Північного потоку 2» Nord Stream 2 AG на проходження морської магістралі у данських водах.

Проект «Baltic Pipe», ініційований 20 років тому, отримав просування після схвалення в січні нового гранту ЄС в EUR215 млн на додачу до раніше вже виділених EUR51,8 млн.

Будівництво газопроводу потужністю 10 млрд кубометрів на рік має розпочатися наступного року, а його завершення очікується до жовтня 2022 року. Це збіжиться із закінченням довгострокового контракту Польщі з «Газпромом». Польська держкомпанія PGNiG протягом останніх 11 років купує ліцензії на видобуток на норвезькому континентальному шельфі з метою постачання до «Baltic Pipe». Нині компанія володіє акціями 25 ліцензій у регіоні.

Раніше Газпром визнав, що не встигне збудувати «Північний потік 2» вчасно.

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>