3.7 C
Kyiv
Вівторок, 19 Березня, 2024

Бойовики “ДНР-ЛНР” перейшли у відкритий наступ проти Української церкви

У окупованому Донецьку бойовики погрожують відібрати храми та інші будівлі, які належать Українській православній церкві та “депортувати” представників духовенства.

Про це у Facebook написав архієпископ Донецький і Маріупольський Сергій.

“Складні випробування і гоніння посилилися на Донецьку єпархію ПЦУ. Сьогодні ми можемо втратити 36 храмів, Будинок милосердя, єпархіальне управління. Влада т.з. «ДНР», порушуючи всі можливі закони, попередила духовенство і віруючих нашої Церкви, що з 1-го березня цього року вони захоплять та відберуть всі наші парафії, храми , майно, земельні ділянки, а духовенство виженуть (депортують) на територію, підконтрольну Українскій владі”, – повідомив архієпископ.

За його словами, всі ці погрози можуть стати реальністю вже за кілька днів.

“Керівники ОРДО поставили нездійсненні умови, стосовно перереєстрації статутів ПЦУ за законами «ДНР». Хочу звернути увагу, що цей закон стосується багатьох конфесій крім Московського патріархату. Вони чудово розуміють, що ми ніколи не зрадимо Україну. Нам дуже складно”. – додав ієрарх.

Бойовики “ДНР-ЛНР” перейшли у наступ проти Української церкви: тривожні новини з Донбасу

Також із заявою з приводу розширення релігійних переслідувань на окупованих територіях Донбасу виступив митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Її текст у Facebook оприлюднив відомий український вчений-релігієзнавець із Донецька, колишній заручник бойовиків «ДНР» Ігор Козловський.

Епіфаній зазначив, що протягом останніх п’яти років ситуація з дотриманням права на свободу совісті та віросповідання у так званих «ДНР» та «ЛНР» постійно погіршується, що проявляється у систематичних гоніннях, знущанні, арештах, захопленні храмів, тощо.

Проте зараз ситуація досягла свого апогею – з 1 березня 2019 року є велика загроза повної заборони діяльності ПЦУ на окупованих територіях Донбасу.

“Підставою для цього є незаконна вимога до громад «зареєструватися за законами республіки». Така вимога не може бути виконана, адже структура, яка видала такий «закон», ніким не визнається державою”, – зазначив митрополит.

У зв’язку з цим вже з 2 березня 36 храмів та приміщень, а також єпархіальний Будинок милосердя, які належать громадам ПЦУ у окупованих районах Донецької області, можуть бути «конфісковані на користь республіки» а священики – депортовані.

“Враховуючи цю загрозу звертаємося до Організації об’єднаних націй, Організації з безпеки та співробітництва у Європі (ОБСЄ), до країн-гарантів «Мінського процесу», до Європейського Союзу та загалом до усіх демократичних країн, міжнародних та міжконфесійних інституцій із закликом вплинути на тих, від кого залежить прийняття остаточних рішень у порушеному питанні та вжити заходи з метою не допущення катастрофічного розвитку подій”, – пише предстоятель ПЦУ.

Бойовики “ДНР-ЛНР” перейшли у наступ проти Української церкви: тривожні новини з Донбасу

Нагадаємо, бойовики заявили про замах на одного з ватажків “ДНР”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>