9.8 C
Kyiv
Субота, 27 Квітня, 2024

Болгарську Церкву розкололо питання автокефалії ПЦУ

У Болгарській Церкві через обговорення визнання Православної Церкви України патріарх Неофіт посварився з митрополитами.

Про це повідомляє Faktor.bg.

За даними видання, 24 січня завершилося чергове засідання Синоду Болгарської Православної Церкви, де основною темою було українське питання. Прихильники трьох проросійських митрополитів Гавриїла Ловчанського, Іоанна Варненського і Данила Відінського провели перед будівлею Синоду акцію на підтримку позиції Московського Патріархату із закликом засудити дії Патріарха Варфоломія.

До цих митрополитів у Синоді також приєдналися митрополити Іоаникій Слівенський, Антоній Західноєвропейський, Серафим Неврокопський і Григорій Врачанський, які подали прохання болгарському Патріарху і Синоду підтримати позицію РПЦ та її філії в Україні, територіальну цілісність Московського Патріархату, зокрема і поза межами РФ, а також оголосити Вселенського Патріарха єретиком.

Своєю чергою Патріарх Болгарський Неофіт наголосив, що Україна є незалежною країною, тож повинна мати автокефальну Церкву. Він передав прохання митрополитів-русофілів на розгляд канонічної комісії. Патріарха підтримали також митрополити США, Канади та Австралії Йосип, Великотирновський Григорій, Плевенський Ігнатій, Пловдівський Микола, Доростольський Амвросій, Русенський Наум і Старозагорський Кипріян.

Таким чином, прохання про підтримку Російської Церкви набрало 7 голосів, протилежна думка отримала 8 голосів.

Водночас до Патріарха і Синоду з відкритими листами звернулась найстаріша демократична політична організація країни – Болгарський землеробський народний союз, який попросив визнати Православну Церкву України. Натомість Національний рух “Русофіли” попросив Синод знайти канонічне вирішення українського питання, а також ухвалити рішення, “відповідне братнім почуттям болгарського і російського народів”.

Окрім цього зазначається, що на засідання Синоду також прийшли прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов, а також міністр фінансів Владислав Горанов.

Нагадаємо, друга громада на Одещині мирно перейшла до ПЦУ.

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>