14.7 C
Kyiv
Четвер, 28 Березня, 2024

Лопушанський Андрій Ярославович

Андрій Ярославович Лопушанський – український олігарх, політичний та громадський діяч, народний депутат України V та VIII скликання.

kinofestival_230

Фото: delo.

Народився 4 грудня 1962 року у м. Добромиль Львівської області, – повідомляє Вікіпедія.

Біографія

Дитинство провів у с. Стрілки, що на Старосамбірщині, звідки походять його батьки. Виріс у сім’ї вчителів, матір була викладачем української мови, а батько – математики. Пройшов військову службу.

1978-1982 роки – здобував освіту у Новороздільському технікумі, який закінчив з відзнакою;

1982-1986 роки – навчався у Дніпропетровському хіміко-технологічному інституті ім. Ф. Дзержинського;

1990 рік – закінчив Івано-Франківський інститут нафти та газу з відзнакою, факультет нафтогазопроводів. Захистив кандидатську дисертацію у галузі енергетики та енергозберігаючих технологій;

1990-2005 роки – займався підприємницькою діяльністю;

2005 рік – голова спостережної ради ЗАТ Українська промислова компанія «Добромиль», виробництво хімічної продукції для промислових цілей. У цьому ж році стає засновником ТОВ «Роял Хоспітеліті Груп» (Royal Hospitality Group), яка займається вже готельним бізнесом;

2005-2014 роки – перший заступник голови правління НАК «Нафтогаз України». Звільнений з посади 18.06.2014 розпорядженням Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка «у зв’язку з нез’явленням на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд» Також існують підтверджені відомості про інші факти недобросовісного використання трудових прав А. Лопушанським на даній державній посаді, зокрема у 2012 році, перебуваючи у «декретній відпустці по догляду за дитиною», А. Лопушанський неохоче коментував цю інформацію у ЗМІ;

2006-2007 роки – народний депутат України Верховної Ради України V скликання (№ 70 у списку блоку «Наша Україна»). За час депутатської каденції є співавтором п’яти законопроектів, у тому числі законопроекту “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо відповідальності за порушення законодавства в нафтогазовій сфері”;

2006-2007 роки – член Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки у Верховній Раді України V скликання;

2011 – голова Благодійного фонду імені Андрія Лопушанського;

2012 рік – кандидат у народні депутати у виборчому окрузі № 125 . Рішення про реєстрацію кандидатом у ЦВК №188 від 07.08.2012;

2013 – Голова Правління Східноєвропейського колегіуму територіальної державної служби та місцевого самоврядування;

2014 – депутат Верховної Ради України VIII скликання (переміг в 125 виборчому окрузі, набравши 36057 голосів).

Політична діяльність

Під час передвиборної кампанії позачергових парламентських виборів у 2014 році, будучи членом політичної партії Конгрес Українських Націоналістів, А. Лопушанський бере активну участь у передвиборчих піар-кампаніях Радикальної партії Олега Ляшка. До того ж, про відсутність політичної принциповості та явне сприяння А. Лопушанським і його командою зміцненню позицій Радикальної партії на Прикарпатті свідчив той факт, що на місцевих виборах 2015 року помічниця-консультантка депутата і при цьому директорка його благодійного фонду Француз Оксана Петрівнатбула висунута кандидатом у депутати Самбірської міської ради саме від партії О. Ляшка.

У грудні 2014 року А. Лопушанський з’являється на засіданні Ради Європейської партії України, де одим із питань розглядалися завдання з підготовки до проведення місцевих виборів у 2015 році. Згідно з повідомленням прес-служби цієї партії він «схвалив заявлені партією цілі та завдання та пообіцяв підтримку в їх реалізації».

Бізнес

Невдовзі після обрання А. Лопушанського депутатом у 2014 році навколо його готельного бізнесу розгорівся скандал — в один день та без попередження було звільнено 40 працівників санаторію «Женева» у Трускавці на Львівщині. Їх звинуватили у нестачі в касі саме такої суми, яку заборгували працівникам у вигляді несплаченої зарплати за кілька місяців — 360 тис. грн.

Втім, у березні 2015 року будівлі санаторію «Женева» виставили на аукціон з продажу арештованого майна. Два лота, стартова ціна яких складала понад 213 млн. грн., продавалися «Кредобанком» як арештоване майно боржника ТОВ «Трускавецьінвест», контрольованого А. Лопушанським, яке у 2006 році уклало кредитний договір з банком.

Банкрутство банку «Європейський газовий банк» у 2015 році, котрий належав сім’ї його кума О. Івченка, спричинило черговий сусільний резонанс навколо готельного бізнесу. У зв’язку з початком ліквідації цього банку Фонд гарантування вкладів у квітні 2016 року виставив на продаж нерухоме майно та землю загальною вартістю 73 млн. грн., що ТОВ «Роял Хоспітелеті Груп» передало під заставу в забезпечення кредитного договору 2011 року. Пропоновані на продаж будівлі та земельні ділянки знаходилися у Києві, Київській та Львівській областях.

Сім’я, родинні зв’язки

Мати — Лопушанська Анна Василівна.

Батько — Лопушанський Ярослав Андрійович.

Одружений. Разом з дружиною виховує четверо дітей — доньку Анастасію та трьох синів: Артура, Андрія та Данила.

Є кумом екс-голови НАК «Нафтогаз України» Олексія Івченка.

Статки

Згідно із декларацію про доходи А. Лопушанського, оприлюдненою у 2011 році, тоді він задекларував понад 4,6 млн. грн. доходів, земельні ділянки загальною площею 2554 кв. м., автомобіль Mercedes Benz S 550 2008 року випуску, на його рахунках у банку тоді зберігалось понад 17,6 тис. грн. У його ж родини було у власності три квартири.

В офіційній декларації про доходи та майно за 2014 рік А. Лопушанський задекларував 6719 грн. Його близькі отримали 1,5 млн. грн. доходу, мали три квартири на 322,8 кв. м., будинок на 708 кв. м. та цінних паперів на 7,5 млн. грн. А. Лопушанському належали ділянка на 1600 кв. м., гараж на 22,7 кв. м., інше нерухоме майно на 79 кв. м., а також автомобіль Mercedes-Benz S 505 і водний мотоцикл Bombardier RXP. Його сім’ї — два автомобілі Cadillac Escalade.

Нагороди

За заслуги з відродження духовності в Україні та утвердження Помісної Української Православної Церкви нагороджений Орденом Святого Миколая Чудотворця.

 

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>