12.6 C
Kyiv
Середа, 24 Квітня, 2024

Араїк Хачікович Амірханян

Араїк Хачікович Амірханян – український підприємець вірменського походження, фактичний власник компанії “Полтавабудцентр”, яка є фігурантом цілого ряду резонансних справ у дорожній галузі.

Народився 2-го жовтня 1981-го року в селі Крижанівка колишнього Комінтернівського району Одеської області.

Араїк Хачікович Амірханян

Закінчив факультет правознавства Одеського держуніверситету ім. Мечникова.

Представник вірменської громади міста Одеса.

Компанію «Дорлідер» Араік Хачіковіч зареєстрував в 2004 році і до 2012 року був єдиним її власником. У 2012-му компанія була перереєстрована на громадянина РФ Завена Степаняна, однак фактично вона як і раніше належить Амірханяну і його родичам.

У 2013 році видання Forbes.ua включило Араїка Амірханяна в «Десятку тендерних чемпіонів Березня». За даними видання, «Дорлідер» отримав тоді 144 млн грн державний грошей як замовлення Херсонського облавтодору по ремонту ділянки автодороги М-17 Херсон – Керч. Роком раніше в списку найбільших підрядників «Укравтодору» за підсумками 2012 року «Дорлідер» посів 6-е місце.

Власник скандально відомої компанії «Полтавабудцентр» (ЄДРПОУ 24 565 511), яка фактично взяла в заручники дорожню галузь. Не зважаючи на фігурування українського міста в назві, географія діяльності фірми поширюється по всій Україні.

Відмінність від інших компаній полягає в тому, що «Полтавабудцентр» — це типова прокладка, у якої немає власної матеріально-технічної бази: ні своїх асфальтобетонних заводів, ні техніки.

Виробничі потужності за договором оренди належать афілійованим структурам, якими формально керують наближені до Амірханяна підставні особи. Наприклад, асфальт для будівництва дороги під Нікополем збиралися возити з Миколаївщини, а на Полтавщину — із Сумщини, що істотно перевищує нормативи.

Плідно співпрацюючи з першим заступником керівника Антимонопольного комітету України Марією Нижник, Амірханян блокує державні закупівлі будівництва доріг. За даними джерел у правоохоронних органах, які проводять розслідування щодо злочинної змови чиновниці з «полтавською» компанією, саме Нижник, використовуючи своє службове становище, сприяє «Полтавабудцентру» в блокуванні держзакупівель із будівництва доріг.

Так, у 2018 році було заблоковано 70 % тендерів по всій Україні. Шляхом подальшого шантажу місцевої влади та учасників ринку, фірма Араїка Хачіковича пропонує розблокувати процедуру закупівель за «певних умов».

У зв’язку з відсутністю сертифікованих асфальтобетонних заводів ремонтні роботи виконуються із неякісних матеріалів, що в подальшому призводить до передчасного руйнування дорожнього покриття. Протягом свого існування підприємством не було укладено жодного генпідряду. Тобто «Полтавабудцентр» працювало тільки в субпідряді та не несло відповідальності за реалізацію всього проекту.

Діяльність Араїка Амірханяна неодноразово привертала увагу правоохоронців. У 2017-му році Нацполіція оголосила підприємця у розшук, а СБУ провела масштабні обшуки на його підприємстві. Сам підприємець від слідства переховується.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>