9.9 C
Kyiv
П’ятниця, 29 Березня, 2024

Адміністрація «Карпатнафтохіма» почала незаконно звільняти незалежних профспілкових активістів

4 січня 2019 року на калуському ТОВ «Карпатнафтохім» відбулася резонансна подія.

В цей день був звільнений з підприємства за «систематичне невиконання працівником без поважних причин обов’язків, покладених на нього трудовим договором» один з ватажків трудового колективу, старший майстер зміни цеху з виробництва хлорвінілу Михайло Петрів.

Михайло Петрів отримав неабияку популярність та підтримку серед працівників хімічного підприємства, коли він в лютому 2018 року одноособово звернувся до Державної служби України з питань праці з приводу довготривалого непроведення на підприємстві атестації робочих місць, яке вимагається поточним законодавством України. За результатами перевірки підтвердилися значні та суттєві порушення трудового законодавства України з боку адміністрації «Карпатнафтохіма», через які пересічні працівники-хіміки недоотримували великі суми грошей. Керівництво підприємства було притягнуто до адміністративної відповідальності, а сміливий Михайло потрапив до «чорного списку» дирекції. Репресії проти робітничого та громадського активіста не забарилися. Так в липні 2018 року на Михайла Петріва з цілком вигаданих підстав повісили аж цілих 2 догани.

Але ж й Михайло Петрів далеко не з боязких людей. В осені з однодумцями він взяв участь у заснуванні на підприємстві незалежної профспілки «Захист праці» задля продовження боротьби за права та інтереси працівників «Карпатнафтохіму» і протягом декількох місяців чисельність новоствореної незалежної профспілки «Захист праці» вже сягала близько 100 працівників.

Не зважаючи на те, що ані профспілковий комітет не дав згоди на звільнення члена профкому Михайла Петріва, ані Центральний Комітет ВНПС «Захист праці», Михайло у незаконний спосіб все ж таки був звільнений з роботи. І це звільнення викликало на підприємстві ефект бомби, що розірвалася.

Вже 15 січня 2019 року на вимогу активістів незалежної профспілки «Захист праці» адміністрація «Карпатнафтохіму» вимушена була провести збори з колективом цеху з виробництва хлорвінілу. Працівники цеху чітко висунули вимогу негайно повернути Михайла Петріва на роботу. На що адміністрація відповіла, демонструючи брутальне бажання пошити людей у повних дурнів, – «А звідки ви знаєте що він хоче повертатись назад? Він нової заяви на прийом на роботу не давав і якби така була, ми б розглянули». Трудовий колектив цеху з виробництва хлорвінілу також на зборах висловив своє бажання взяти Михайла Петріва на поруки з метою його повернення на підприємство. Юрист адміністрації підприємства запропонував трудовому колективу цеху направити на їх адресу клопотання та вони його наче мають розглянути. Звісно, то була лише брехлива гра, спрямована на заспокоєння трудового колективу.

Другим важливим питанням на зборах цеху з виробництва хлорвінілу було проведення атестації робочих місць, на якому власне і наполягав весь час Михайло Петрів. Адже завод незаконно працює вже практично півтора роки без необхідної атестації… Відповідь від адміністрації працівниками цеху знов була отримана вкрай незрозуміла. Наче ця атестація була проведена ще у 2018 році, але була проведена з якимись порушеннями, і тому її результати скасували! А на разі наче проведено повторну атестацію (відбір аналізів, шуму, складено карти робочого дня працівників), і її результати ще вираховуються. Було також повідомлено, що до 28 лютого мають бути завершені підрахунки результатів, а наказ генерального директора «Карпатнафтохіма» про введення в дію атестації слід очікувати лише десь в березні 2019 року! На запитання працівників цеху: «А хто компенсує людям 2 роки роботи у шкідливих умовах?» представники адміністрації відповіді не дали, а їхні юристи із розумним виглядом обличчя відверто набрехали, що таке наче не передбачено законом!

Також на зборах працівниками піднімалось справедливе питання підвищення заробітної плати, оскільки переважна більшість продукції «Карпатнафтохіма» продається закордон по європейських цінах, а зарплата калуських хіміків аж ніяк не європейська. І це все при тому, що сировина для роботи заводу завозиться в Україну без плати акцизу, надаючи власникам заводу (як реальним, так і номінальним) величезні прибутки, які обчислюються в мільйонах доларів.

Як відомо 12 січня 2019 року на заводі з виробництва полеолефіну ТОВ «Карпатнафтохім» відбулася вкрай прикра пожежа. Лише через випадковий збіг обставин ця катастрофа обійшлася без людських жертв. Пожежу загасили, але ж питання поновлення виробництва заводу залишилося відкритим. І знов адміністрація «Карпатнафтохіму» вимушена була піти на збори трудового колективу полеолефінового заводу, що відбулися 22 січня. На цих зборах працівники чітко заявили адміністрації «Карпатнафтохіму», що запускати цех після пожежі не збираються. Оскільки їм страшно і вони побоюються повторення подібної ситуації, а вкрай мізерна зарплата, яку їм платить адміністрація «Карпатнафтохіма», вочевидь не виправдовує величезні ризики втрати здоров’я на роботі! Наразі завод з виробництва полеолефіну ТОВ «Карпатнафтохім» зупинений. Адміністрація планує до 18 лютого 2019 року провести ремонтні роботи по заміні теплообмінників, які вигоріли, та трубопроводів. На зборах 22 січня 2019 року працівники заводу чітко заявили представникам адміністрації «Карпатнафтохіму», що без підвищення заробітної платні запускати цех не будуть та цілком готові до відстоювання своїх прав.

З кожним днем робітничий протест на «Карпатнафтохімі» набирає своїх обертів. А ось чи повернеться адміністрація обличчям до пересічних калуських працівників-хіміків чи знов і знов буде брутально ігнорувати їх справедливі вимоги та незаконно звільняти профспілкових активістів – ми побачимо вже у самий найближчий час.

Нагадаємо, що опубліковано список ЗМІ і блогерів, які працюють на російських пропагандистів.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>