19.3 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

99% новин на телебаченні мовляться українською, – Нацрада

Частка української мови в ефірі телемовників знову зросла, а передачі новин усіх загальнонаціональних телеканалів виходять лише українською мовою.

олова Національної ради України з питань телебачення і радіомовленняЮрій Артеменко заявив, що про це свідчать результати моніторингу мовних квот у жовтні 2018 – лютому 2019 року, передає “Укрінформ”.

“Обсяг українського мовлення в ефірі загальнонаціональних, супутникових, регіональних і місцевих телеканалів майже однаковий щодо загального ефіру — близько 100%. Якщо говорити про передачі новин, то на загальнонаціональних, супутникових усі новини виходили 100% українською мовою”, — наголосив Артеменко.

Він зазначив, що частка української мови становить 100% в ефірі семи загальнонаціональних телеканалів. Це “UA: Перший”, “Еспресо”, “Рада”, “М1”, а також дитячий канал “Піксель”, “Мега” та “Ескулап”.

Найменший показник, за його словами, сягав 77% — в ефірі телеканалів “ICTV”, “Україна”, ”НТН”, але вони все одно перевиконують норму, яка сягає не менше, ніж 75%.

Середня частка української мови на загальнонаціональних телеканалах зросла на 9% — із 83% до 92%. Найбільшу динаміку зростання продемонстрували “Індиго” – на 55%, “Ескулап” – на 51%, “Інтер” – на 43%, “ХSport” – на 19%, “К1” – на 18%.

Щодо супутникових телеканалів, то в ефірі дев’яти з них частка української мови становить 100%. Це “Футбол 1”, “Футбол 2”, “Караван-TV”, “Наталі”, “Music Box Ua”, “BOLT”, “NewsOne”, “4 канал”, “OLVIA SAT”. Найменший показник серед супутникових телеканалів, які потрапили в перший етап моніторингу, був зафіксований в ефірі телеканалу “Відродження” – 34%.

“Випуски новин на супутникових телеканалах, здебільшого виходять українською. Тільки українською їх подають 5 каналів – “Громадське”, “24”, “NewsОne”, “4 канал”, “ОБОЗ-TV”. На телеканалі “112 Україна” української мови в новинах 96%”, – зазначив голова Національної ради.

Він уточнив, що динаміка на супутникових телеканалах порівняно з перехідним періодом зросла на 17% – з 75% до 92%. Найбільше зростання зафіксовано на телеканалах “ДАЧА” – на 77%, “Трофей” – на 70%, “Наука” – на 45%, “Горизонт-TV” – на 26%, “Донеччина ТБ” і “Терра” – на 20 %.

“Ми починаємо жити дійсно в українському оточенні”,  – підкреслив Артеменко.

Раніше ми писали, що у Києві чоловіка не стали обслуговувати через прохання говорити українською мовою.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>