19.7 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

92% згадок про жінок в українських онлайн-ЗМІ стосуються політики, криміналу та шоу-бізу,- дослідження

В українських онлайн-ЗМІ 92% згадок про жінок стосуються політики, криміналу та шоу-бізнесу, а решта 8% — це згадки про жінок у матеріалах про освіту, економіку, спорт, здоров`я.

Про це йдеться в дослідженні ГО «Інститут масової інформації», яке провели в лютому 2019 року.

Так, за підсумками моніторингу, в онлайн-новинах про жінок-героїнь майже втричі менше, ніж про чоловіків, — в середньому у 28% матеріалів. 37% матеріалів, у яких згадували жінок, стосувалися політичної тематики. Найчастіше у лютому онлайн-ЗМІ згадували кандидатку в президенти Юлію Тимошенко та народну депутатку Світлану Заліщук.

18% згадок про жінок стосувалися новин криміналу, найчастіше в новинах ішлося про загиблу Катерину Гандзюк. Окрім того, жінки як героїні теми криміналу траплялися в матеріалах про смертельні ДТП та згадувалися як родички загиблих.

У новинах шоу-бізнесу та кіно на згадки про жінок припало також 37%. Найчастіше писали про учасниць українського нацвідбору «Євробачення 2019» — Maruv та Anna-Maria.

18% згадок про жінок стосувалися новин криміналу, найчастіше в новинах йшлося про загиблу активістку Катерину Гандзюк. Окрім того, жінки як героїні теми криміналу згадувались у матеріалах про смертельні ДТП та як родички загиблих.

За даними дослідження, експертки коментували лише кожен четвертий матеріал — 24%. Як експертки в онлайн-ЗМІ найчастіше траплялися прес-секретарки (31%), зокрема речниця МЗС Катерина Зеленко та речниця Білого дому Сара Сандерс. На другому місці — експертки з тематики шоу-бізнесу — 19%. Здебільшого це були коментарі членкині правління НСТУ Олександри Кольцової щодо нацвідбору на «Євробачення 2019».

У 10% випадків експертками виступали правозахисниці або йшлося про тему правозахисту. В цьому контексті найчастіше писали про народну депутатку Ірину Геращенко, директорку ІМІ Оксану Романюк та комісарку ООН з прав людини Мішель Бачелет.

Експертками з політичних питань найчастіше виступали жінки-іноземки (9%), схожа ситуація склалася з матеріалами на економічну тематику (8%).

Дослідження проводили серед таких ЗМІ: «Обозреватель», «Знай.юа», «Страна», 24-й канал, «Гордон», «Українська правда», «Новое время», Укрінформ, «Сегодня», ТСН, «Ліга». Вибірка становила 1100 новин (по 100 новин з кожного досліджуваного ЗМІ, взятих одночасно, у лютому 2019 року).

Раніше ми писали про українських жінкок-воїнів, яких не злякали постріли, вибухи, кров, бруд, холод.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>