Президент США Дональд Трамп знову збільшив мита на імпортовану з Китаю продукцію, продемонструвавши тим самим свої наміри продовжувати торговельну війну, яка триває вже третій рік. Десятки високопоставлених китайських чиновників прибувають цього тижня в США для проведення останнього етапу переговорів щодо торгових угод між країнами.

ІНФОРМАТОР вирішив розібратися, до чого призведе ескалація торгової війни між двома гігантами світової економіки.

Торговельна війна

45-ий президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп всебічно критикував економічну політику Китаю ще до вступу на посаду головнокомандувача. У США наполягали на укладенні договору, який відкриє можливості для бізнесу в Китаї для американських компаній, зажадає від Китаю купувати більше американських товарів і припинить практику примусу американських фірм передавати цінні технології і торгові секрети як умову ведення бізнесу там. У Китаї, в свою чергу, наполягали на тому, щоб Дональд Трамп скасував всі свої тарифи, перш ніж вони погодяться на угоду.

Торговельні відносини між США і Китаєм погіршилися на початку 2018 року, коли США ввели ряд нових мит: спочатку на імпорт сталі та алюмінію з усього світу, а потім на певні категорії китайської продукції, що ввозиться в США. За останніми даними, загальна вартість китайського імпорту, проти якої адміністрація Трампа ввела мита, становить 300 млрд доларів на рік.

Більшість аналітиків вважає, що торгова війна принесе збитки США, Китаю, а також багатьом іншим країнам, враховуючи взаємозалежність у світовій економіці. Для Китаю це означає значне зниження експорту, що погіршить економічні умови там, де вони і без того погані, оскільки очікується зростання безробіття. Для США це виллється в те, що споживачі будуть змушені платити більш високу ціну за безліч товарів від взуття до електроніки, а це збільшує інфляційні ризики.

До початку ескалації торгової війни в травні цього року ситуація вигляд ось так:

Як відбулася торгова війна

До цих пір США ввели три раунди тарифів на китайські товари на суму понад 300 млрд. доларів. Тарифи коливаються від 10% до 25% і охоплюють широкий спектр промислових і споживчих товарів – від сумок до залізничного обладнання. Пекін повернувся з тарифами на $110 млрд. американських товарів, звинувативши США в “найбільш катастрофічній торговій війні в економічній історії”.

Трамп раніше погрожував ескалацією торгової війни Китаю, аргументуючи це тим, що він зобов’язаний захищати американського виробника, а також інтелектуальні права, які в Китаї досі не регулюються законодавством.

Кому поступляться ринком США та Китай

І Китаю, і США доводиться шукати заміну постачальників товарів і комплектуючих, що дозволяє іншим країнам наростити експорт. Однак заявлена ​​мета США підтримати вітчизняного виробника недосяжна: за підрахунками ООН, вони отримають лише близько 5% перекладного бізнесу.

Очікуваний приріст експорту (в $ млрд)

Як збільшиться експорт країн, в які перейде бізнес

Близько 70 млрд експорту припаде на 28 країн Євросоюзу, по 20 з гаком мільярдів – на Японію, Мексику і Канаду.

В результаті торгової війни США з Китаєм постраждають, в першу чергу, країни, що розвиваються. Експерти ООН впевнені, що ми побачимо і валютні війни, і хвилю девальвацій, але головне – все це загрожує виплеснутися через край і викликати перекоси в інших областях.

Вся справа в тому, що значна частка китайського експорту в США, майже 40% – це деталі та комплектуючі, проміжний продукт, з якого американці роблять уже свій кінцевий.

Зараз мита скорочують ці продажі, що неодмінно призведе до того, що Китай зменшить закупівлі вниз по виробничому ланцюжку – адже вони самі купують компоненти, в основному у сусідів по регіону.

Чого США хочуть від Китаю?

По суті, США вступають в серйозний конфлікт з Китаєм за глобальне економічне, технологічне і геополітичне домінування. Оточення президента США вміло утилізувало амбіції Трампа в “торгову війну” проти Китаю, єдиним фронтом.

Адміністрація Трампа вимагає від Китаю проведення реформи в сфері торгівлі, аж до внесення змін до національного законодавства. Американці зацікавлені в тому, щоб Пекін не створював перешкоди закордонним операторам платіжних карт для входу на китайський ринок, щоб звільнити американські компанії, які працюють в Китаї, від примусової передачі технологій, інтелектуальної власності і навіть укласти з США окремі угоди про регулярному моніторингу врегулювання всіх спірних питань.

Однак Китаю не вигідно підлаштовувати свої торговельні та інвестиційні правила гри під американців, оскільки вони ризикують втратити безкоштовний доступ до закордонних технологій. Пекіну не вигідно створювати незручний прецедент і звільняти американців від обов’язкової передачі технологій. В іншому випадку, аналогічні умови будуть вимагати уряди інших країн.

Економіст Олександр Охріменко у коментарі ІНФОРМАТОРу заявив, що удар від торгової війни відчують на собі усі країни світу.

“Давно ведеться торговельна війна між Китаєм та США. З точки зору світової економіки – це дуже погано, адже удар відчують усі країни, зокрема Сполучені Штати Америки. Трамп якоюсь мірою зумисно провокує проблему, підштовхуючи Китай до виконання поставлених умов. Однозначно Китай введе своє мито і економіка США теж втратить. Основний торговельний партнер Китаю – це США, відповідно, й навпаки. Таким чином, будь-яке мито більше шкодить економіці президента Дональда Трампа”, – коментує дії Дональда Трампа Олександр Охріменко.

Торговий дефіцит

Важливою проблемою в торгових відносинах між США і Китаєм стала проблема торгового дефіциту. Китай занадто довго продавав американським споживачам більше товарів, ніж купував продукції у місцевих виробників. За останні два роки торговий дефіцит США виріс з 807 до 900 млрд доларів. Коли у країни високий торговий дефіцит, це одна з ознак того, що продукція національного виробника менш затребувана на внутрішньому ринку, ніж імпортні товари. В кінцевому рахунку, це призводить до закриття національних підприємств і втрати робочих місць.

Дональд Трамп обіцяв своїм виборцям повернути промислові виробництва з Азії в США, тим самим створивши нові робочі місця для американців. Через мито американські промисловці втратили в 2018-му близько $ 40 млрд – це майже третина від рекордних $ 130 млрд, яких експорт США до Китаю досяг в 2017 році. За їхніми даними, торговий конфлікт (поки це ще не війна) привів до колапсу поставок в Китай майже 900 категорій американських товарів.

Прогноз на торговельну війну

Очікувалося, що ескалація торгових тарифів США і Китаю зросте в обох країнах в 2019 році, коли посилення значних скорочень податків президента Трампа також почне знижуватися.

Прогнози зростання МВФ

МВФ попередив, що світ буде йти шляхом постійного економічного зростання, якщо США не будуть переслідувати бажання ввести 25% мита на китайські товари.

Загрози слід сприймати цілком серйозно, тому в Пекіні готові йти на поступки. В рамках наявної угоди Китай пообіцяв відкрити свої ринки для американських фірм в автомобільному, банківському, страховому секторі та секторі цінних паперів, посилити захист інтелектуальної власності і здійснити великі покупки американської продукції, включно з соєю і газом.

Але, як і очікувалося, ця угода не дозволить вирішити деякі ключові цілі адміністрації Трампа. Минулого тижня чиновники торговельно-промислової палати повідомили, що китайці відмовилися від конкретних зобов’язань по кібербезпеці, жорстких обмежень на потоки даних і субсидій новим галузям промисловості, включаючи ті, які, як очікується, забезпечать робочі місця і економічне зростання в майбутньому.

Як і коли тарифи будуть зняті з обох сторін, як і раніше, залишається загадкою.

Нагадаємо, Трамп розпорядився розширити мита на китайські товари до 300 млрд доларів.

Дмитро Солод 

для Інформатора

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.