9.8 C
Kyiv
Субота, 27 Квітня, 2024

Вихід Лещенка, Найєма з БПП – це спроба отримати політичні дивіденди перед виборами, – експерт

Вихід народних депутатів Сергія Лещенка, Мустафи Найєма і Світлани Заліщук з фракції БПП – це спроба отримати додаткові політичні дивіденди з наближенням парламентських виборів.

Таку думку в коментарі виданню ІНФОРМАТОР висловив політичний експерт Мар’ян Ощановський.

«Заяви Найєма, Заліщук і Лещенка – це більше самопіар, ніж спосіб оголосити про незгоду з політикою БПП. Вони вже давно не погоджуються із більшістю рішень пропрезидентської фракції. То чому вони не вийшли з неї ще у 2015 чи 2016 році, коли фракцію покинули Єгор Фірсов і Микола Томенко? Бо тоді був реальний ризик втратити мандати, а в їхні плани явно не входило як мінімум на кілька років залишитися без роботи в парламенті. Тепер, коли до завершення каденції ВРУ 8-го скликання залишилося вісім місяців та розуміючи, що з’їзд БПП, на якому у них можуть відібрати депутатські мандати, пройде не раніше ніж через два-три місяці, вони відважилися на такий «рішучий» крок», – сказав він.

На думку експерта, Лещенко, Найєм і Заліщук розраховують, що керівництво БПП таки позбавить їх депутатства, а відповідне рішення буде прийняте незадовго перед стартом виборчої кампанії. «Це дозволить їм звинувачувати владу у розправі над політичними опонентами, що принесе дивіденди перед виборами», – зазначив він.

При цьому експерт зауважив, що в знак протесту проти політики БПП парламентарі могли написати заяви про складення депутатських повноважень, а не виходити з фракції.

«Перший пункт 81-ї статті Конституції України передбачає, що повноваження народного депутата припиняються після написання ним заяви про складення повноважень. Шостий пункт статті говорить, що депутат позбувається мандату після виходу з фракції партії від якої він обрався до ВРУ. Але у цьому випадку депутат фактично позбувається мандату після відповідного рішення керівного органу партії. Тобто Заліщук, Найєм і Лещенко не самі пішли з Ради в знак протесту проти діяльності БПП, президента, його оточення, а хочуть, щоби їх вигнали з парламенту, щоби це виглядало як політична розправа», – наголосив Ощановський.

На думку експерта, з’їзд БПП навряд чи взагалі буде відбирати депутатство у цих трьох нардепів.

«Керівництву БПП вигідно, щоби вони залишалися у фракції і критикували її. В такий спосіб демонструється плюралізм думок у партії», – пояснив він.

Нагадаємо, Мустафа Найєм, Світлана Заліщук і Сергій Лещенко написали заяви про вихід з фракції БПП. Після відповідного рішення їх мають позбавити депутатських мандатів.

Читайте також, як Володимир Зеленський посіяв смуту в рядах «єврооптимістів».

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>