12.9 C
Kyiv
Субота, 27 Квітня, 2024

В Одесі на підтримку українських політв’язнів і військовополонених розставили понад сотню капканів

В Одесі 13 серпня активісти розставили 121 капкан у центрі міста, за кількістю українських політичних в’язнів та військовополонених в Росії та анексованому Криму.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Таким чином свою підтримку бранцям висловили організатори акції – Українська гельсінська спілка з прав людини, Медійна ініціатива за права людини, Об’єднання родичів в’язнів Кремля, кампанія #SaveOlegSentsov, Кримська правозахисна група, Крим-SOS та інші.

Як повідомила координаторка Медійної ініціативи за права людини Марія Томак, це перша подібна регіональна акція. В Одесі акція триватиме до 18:00 13 серпня, а потім капкани в рамках туру «В’язні Кремля» відправлять у Херсон, Запоріжжя, Харків та інші українські міста.

«У російських тюрмах та в окупованому Криму утримуються за сфабрикованими обвинуваченнями 97 політв’язнів та 24 моряки зі статусом військовополонених. Більшість з них – кримські татари. Людей переслідують за релігійні та політичні погляди, за їх світосприйняття, громадянську позицію та громадянську діяльність. Є й такі, кого звинуватили у плануванні «диверсій», «терактів», щоб створити картинку для російської пропаганди», – повідомила Томак.

Понад сотню капканів із закритими щелепами розмістили біля пам’ятника Дюку де Рішельє. В 2014-2015 роках саме тут збиралися одеські активісти Євромайдану. Крім капканів, в центрі міста встановили інформаційні стенди із прізвищами політв’язнів та інформацією про них. Перехожих закликали ознайомитися із стендами та іншими інформаційними матеріалами, пропонували написати лист чи листівку для політв’язнів.

В рамках туру по Україні також їздять представники правозахисних організацій та родичі політв’язнів.

​Зараз родичі та правозахисники чекають реакції та допомоги від президента – в травні 2019 року вони зустрічалися із Володимиром Зеленським та пропонували створити в Офісі президента постійну посаду Уповноваженого з питань звільнення політв’язнів. На думку родичів, це має прискорити законодавче закріплення статусів політв’язнів, полонених чи заручників та їхніх родичів.

Раніше під російським консульством в Одесі відбулася акція на підтримку в’язнів Кремля.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>