7.1 C
Kyiv
П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Стисло про консерватизм, – Сергій Чаплигін

Сутність консерватизму полягає не в тому, що він перешкоджає руху вперед і догори, а в тому, що він перешкоджає руху назад і донизу.

Мова йде про розуміння того, що розвиток є невіддільним від духовних та моральних основ всупереч ліберального розуміння прогресу заради прогресу, розвитку в ім’я розвитку.

Оскільки минуле, сьогодення та майбутнє в очах консерватора є пов’язаними в єдиному цілісному проекті. Тому приймаючи будь-яке політичне чи економічне рішення, консерватор завжди звертається до минулого і замислюється про майбутнє. Бо він мислить епохами, а не миттєвими вигодами.

І виходить з обов’язкової наявності у народу і держави не тільки власної самобутності, а й певної історичної місії. Консерватор переконаний в тому, що передумовою політичної культури (демократії та громадянства) є успадкована культура – культура як така.

Що передумовою людського «Я» є приналежність до суспільства та залученість до історії. Що визначення громадянської свободи як свободи участі у владі та житті суспільства (свободи -пов’язаності, а не свободи-емансипації).

Тому консерватизм не даність, а завдання, не статика, а динаміка.

Сергій Чаплигін

Для ІНФОРМАТОРа

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>