11 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

Сергій Чаплигін: «Попіл Клааса стукає в наші серця…»

Як можна відзначати День жертв політичних репресій, якщо не тільки не покарані, а й навіть не названі ті, хто вчиняв ці репресії.

Всі ці ділки, які живуть з національної трагедії українців, перевели найболючішу проблему в меморіальну площину, відвернувши нашу увагу від вимог покарання за злочини перед Українським Народом, запевнивши наших ворогів, що українців можна нищити безкарно.

Простий приклад – Конвенція «Про запобігання злочину геноциду та покарання за нього» від 9 грудня 1948 року була ратифікована Президією Верховного Совєта СРСР 18 березня 1954 року. А згідно чинного законодавства, вона є обов’язковою до виконання на території України. Стаття І Конвенції передбачає обов’язковість вжиття заходів запобігання геноциду та покарання за його скоєння. Стаття IV передбачає покарання осіб, які скоїли геноцид, незалежно від того, є вони правителями, посадовими чи приватними особами. Стаття V вимагає введення законів, в яких мають бути передбачені ефективні заходи покарання осіб, винних в скоєнні геноциду. І, нарешті, Стаття VI вимагає, аби осіб, які скоїли геноцид, судили суди тієї держави, на території якої скоєно цей злочин.

Кримінальне переслідування за геноцид і злочини проти людяності має на меті не тільки встановлення справедливості, а й запобігання подібним злочинам в майбутньому.

Закон України «Про Голодомор 1932 —1933 років в Україні», однією з підстав якого є згадана Конвенція, причиною Геноциду встановлює «злочинні дії тоталітарного режиму СРСР, спрямовані на організацію Голодомору, наслідком яких стало знищення мільйонів людей, руйнування соціальних основ Українського народу, його вікових традицій, духовної культури і етнічної самобутності». Цим Законом жодним чином не передбачене покарання – бо виявляється, що карати немає кого, – оскільки геноцид чинили не конкретні особи, а ідеологема — «тоталітарний режим СРСР».

Але жоден режим, хоч як його ми не сприймали, нічого коїти не може. Бо злочини вчиняють конкретні люди. І їх потрібно покарати.

Сергій Чаплигін

для ІНФОРМАТОРа

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>