12.1 C
Kyiv
П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Корбан Геннадій Олегович

Корбан Геннадій Олегович – український державний і політичний діяч, бізнесмен, голова партії «Українське об’єднання патріотів — УКРОП».

184439

Фото: ua.112.

Біографічні відомості

Народився 24 травня 1970 року у Дніпропетровську в єврейській сім’ї радянських інженерів-заводчан. Разом з ними і старшою сестрою жив у комунальній квартирі. У 1987 році закінчив середню школу в Дніпропетровську, вступав на філософський факультет у Ростові-на-Дону, але не був зарахований з ідеологічних причин, – повідомляє Вікіпедія.

У 1988 році  був призваний в армію, два роки прослужив рядовим в льотному гвардійському полку в Мелітополі. Під час служби застав виведення військ з Афганістану в 1989 році.

У 1990 році, після демобілізації, вступив до Московського літературного інституту ім. Горького на факультет драматургії.

У 1994–1997 роках навчався в Дніпропетровській гірничій академії на спеціальності фінанси і кредит, закінчив її екстерном.

Бізнес

У 1990–1991 роках працював брокером на Московській біржі «Центр союз» і Російській товарно-сировинній біржі.

У 1992 році повернувся до рідного Дніпропетровська зі стартовим капіталом, завдяки якому створив брокерську контору «Україна».

З 1994 року обіймає посаду голови наглядової ради ВАТ «ІК Славутич Капітал».

З 2001 року — голова Наглядової ради ВАТ «Південний гірничо-збагачувальний комбінат».

З 2005 року увійшов до складу Наглядової ради української нафтогазовидобувної компанії «Укрнафта», якій належить понад 86% видобутку нафти, 28% газового конденсату і 16% газу від загального видобутку вуглеводнів в Україні.

Політична діяльність

«Укроп проти редиски» — одне з гасел передвиборчої кампанії Корбана.

Після призначення у березні 2014 Ігоря Коломойського головою Дніпропетровської ОДА Корбан обійняв посаду керівника апарату облдержадміністрації і де-факто здійснював оперативне керівництво областю. Пріоритетною діяльністю для команди Коломойського була нормалізація ситуації в регіоні на тлі збройного конфлікту в Донецькій та Луганській областях, зокрема боротьба з сепаратизмом. Так, були створені основні рубежі для артилерії і важкої техніки, які прикривали Дніпропетровську і Запорізьку області, на території регіону встановили 100 блокпостів, обладнаних системою відеоспостереження. Були підготовлені 5000 резервістів з повними бойовими комплектами. Завдяки готовності розгорнути систему оборони в найкоротший час (за принципом швейцарської армії) в Дніпропетровській області не було жодного терористичного акту за весь час проведення АТО.

Геннадій Корбан покинув пост керівника апарату в кінці березня 2015 року. Наступником Корбана на посаді керівника апарату Дніпропетровської облдержадміністрації стала Айна Тимчук.

Після відставки проти Корбана було порушено декілька кримінальних справ, які стосуються періоду його перебування у керівництві Дніпропетровської ОДА — зокрема, перевищення службових повноважень.

12 липня 2015 року очолив політичну партії «УКРОП» («Українське об’єднання патріотів»), від якої висувався на липневих проміжних виборах до Верховної Ради в Чернігові. Із результатом 14,76 % голосів «за» посів друге місце, поступившись кандидату від Блоку Петра Порошенка Сергію Березенку. Під час участі в цих виборах неодноразово звинувачувався в підкупі виборців, використанні чорного піару та інших порушеннях виборчого законодавства України. Серед чернігівців став відомий тим, що роздавав безкоштоні набори продуктів (в першу чергу гречку) та безкоштовні обіди.

Затримання Корбана (2015)

31 жовтня 2015 року Геннадій Корбан був затриманий СБУ. Про це на своїй сторінці Facebook повідомив Борис Філатов.

2 листопада 2015 року на спільній конференції генпрокурора Віктора Шокіна і голови СБУ Василя Грицака журналістам показали фільм про незаконної діяльності екс-заступника дніпропетровського губернатора Геннадія Корбана.

У фільмі показані різні рейдерські захоплення, викрадення людей, діяльність конвертаційних центрів та інші злочини за останні 9 років. Силовики стверджують, що до всіх цих незаконних дій має пряме відношення Корбан.

Після демонстрації фільму Грицак сказав, що його монтували в ніч на понеділок люди, які пройшли службу в АТО. Він додав, що не хоче кинути тінь на справжніх волонтерів, які дійсно допомагали збройним силам. За його словами, волонтери не здогадувалися “для чого був потрібен цей фонд” (“Фонд оборони України”, створений Корбаном – ред.).

За словами Грицака, цей фонд використовувався для власних злочинних цілей самим Корбаном, а також людьми, відомими як Хазан, Кошляк, Налекришвили (на прізвисько “Нарік”), злодій в законі Олійник на прізвисько “Умка”.

Грицак розповів, що це угрупування займалося викраденням людей, легалізацією злочинних доходів і іншими злочинами.

Голова СБУ звернув увагу на ліквідацію конвертаційного центру в Києві 23 жовтня, який “мав відношення або легалізував кошти для однієї з політизованих структур, яка бере участь у перегонах”. Він не назвав цю структуру, але натякнув, що мова йде про одного з кандидатів у мери Києва, для якого “за попередніми скромними підрахунками було переведено у готівку близько 50 мільйонів”, а добовий оборот цього “конверту” становив 15-20 млн гривень.

За його словами, силовики із застосуванням зброї затримали у Києві автомобіль з представниками цього конвертаційного центру.

Також члени цього угруповання, за словами глави СБУ, мають відношення до контрабанди товарів через лінію дотику.

За словами Грицака, з 160 мільйонів, зібраних у фонді Корбана, лише 40 мільйонів пішли на ті цілі, для яких вони призначалися.

Грицак заявив, що силовики мали інформацію про це ще раніше, але не хотіли застосовувати її до виборів, щоб не накликати звинувачення у політичному переслідуванні.

Звільнення Корбана з СІЗО (2016)

15 березня 2016 року Геннадій Корбан вийшов з СІЗО і  перебував під домашнім арештом. Рішення про звільнення прийняв Дніпровський районний суд. Засідання проходило в закритому режимі, без доступу журналістів.

Звільнення колишнього заступника губернатора Дніпропетровської області передував візит до Києва його патрона і соратника Ігоря Коломойського.

У ЗМІ запевняють, що звільнення Корбана – результат домовленостей з Адміністрацією президента. Джерела “Української Правди” стверджують, що знайти порозуміння екс-лідеру партії КРІП Геннадія Корбана з Адміністрацією президента допоміг бізнесмен Михайло Бродський. Сам бізнесмен це спростовує. За даними джерел, Бродський фактично виконав роль переговірника Корбана з владою.

Повідомляється, що за кілька годин до звільнення Корбана з’явилася інформація, що Ігор Коломойський, який зараз живе в Женеві, прибув до Києва на зустріч з Петром Порошенком. У лютому Коломойський в лютому як мінімум двічі вже побував в Україні. Під час своїх візитів він зустрічався як з президентом Порошенко, так і з прем’єром Яценюком.

За даними преси, Порошенко під час попередніх зустрічей просив Коломойського припинити нападки на нього і його оточення, включаючи Ігоря Кононенка – на телеканалах, підконтрольних олігарху. А Коломойський просив припинити справи стосовно своїх людей: екс-глави “Укртранснафти” Олександра Лазорка і Геннадія Корбана.

Прокуратура оскаржить рішення Дніпровського райсуду Києва про звільнення Корбана з-під варти під домашній арешт. Прокурори вважають, що суд безпідставно змінив запобіжний захід Корбану і має намір подавати апеляцію.

Замахи на життя

На життя Геннадія Корбана двічі вчиняли замахи. У 2006 році в Дніпропетровську обстріляли його автомобіль. Самого бізнесмена в машині не було, але важкі поранення отримав його охоронець. Замовника слідство так і не встановило.

У 2010 році в результаті вибуху в кафе в Дніпропетровську бізнесмена поранили разом з його партнером, віце-президентом промислово-фінансової групи «Спарта» Геннадієм Аксельродом. «Я впевнений — це був замах на вбивство. Причому заряд був достатній, щоб позбавити життя. Я вважаю, що вчинили замах на мене. Бізнес Геннадія Аксельрода досить мирний і творчий — він будує торгові центри», — сказав після замаху Корбан. Він також зазначив, що обидва замахи ніяк не пов’язані між собою.

Державні нагороди

Орден «За мужність» III ст. (15 вересня 2014) — за мужність і самовідданість, активну громадянську позицію та високий професіоналізм, виявлені під час виконання службових обов’язків.

Родина

Не одружений, троє синів. Подробиці життя і кар’єри Корбана мало кому відомі, відомості черпають в основному з Інтернету і чуток, які створили йому імідж «мальчишаплохиша».

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>