11.5 C
Kyiv
Субота, 27 Квітня, 2024

Лукаш Олена Леонідівна

Олена Леонідівна Лукаш – український юрист, політик, Міністр юстиції України.

Ìèíèñòð þñòèöèè Óêðàèíû Åëåíà Ëóêàø âî âðåìÿ âñòðå÷è ñ ãëàâàìè äèïëîìàòè÷åñêèõ ìèññèé Åâðîïåéñêîãî Ñîþçà, ÑØÀ è Êàíàäû ïî àêòóàëüíûì âîïðîñàì âíóòðèïîëèòè÷åñêîé æèçíè Óêðàèíû â Êèåâå, â ñðåäó, 22 ÿíâàðÿ 2014 ã. Ôîòî Àëåêñàíäðà Äàâûäîâà / ÓÍÈÀÍ

Фото: newsukraine.

Народилась 12 листопада 1976 року у місті Рибниця, Молдавська РСР, – повідомляє Вікіпедія.

Освіта

Сєвєродонецьке ВПТУ № 92.

В 1996 році вступила на юридичний факультет київського приватного Університету «КРОК».

В 1997 році переводиться на другий курс юридичного факультету Академії праці та соціальних відносин Федерації професійних спілок України, яку закінчила в 2000 році отримавши спеціальність «Правознавство», юрист.

Кар’єра

Народний депутат України 6-го скликання з листопада 2007 до березня 2010 від Партії регіонів, № 27 в списку. На час виборів: перший заступник Міністра Кабінету Міністрів України — начальник Управління правового забезпечення, член Партії регіонів. Член фракції Партії регіонів (з листопада 2007). Секретар Комітету з питань правової політики (з грудня 2007). Склала депутатські повноваження 12 березня 2010.

Народний депутат України 5-го скликання з квітня 2006 до січня 2007 від Партії регіонів, № 26 в списку. На час виборів: адвокат, безпартійна. Член фракції Партії регіонів (з травня 2006). Голова підкомітету з питань судоустрою та статусу суддів Комітету з питань правосуддя (з липня 2006). Склала депутатські повноваження 11 січня 2007.

травень 2000 — серпень 2001 — юрист

вересень 2001 — грудень 2003 — директор ТОВ “Агентство «Іменем Закону».

березень 2004 — червень 2005 — старший викладач Української академії зовнішньої торгівлі.

червень 2005 — листопад 2005 — юрист ТОВ “Юридичне агентство «Лібера».

листопад 2006 — листопад 2007 — перший заступник Міністра Кабінету Міністрів України — начальник Управління правового забезпечення.

У квітні 2001 — отримала свідоцтво на право заняття адвокатською діяльністю. Листопад — грудень 2004 — учасник розгляду в Верховному Суді України скарги про визнання недійсними результатів виборів Президента України (представляла інтереси Віктора Януковича).

Член правління ВМГО «Союз молоді регіонів України» (з червня 2005).

З 4 березня 2010 по 5 квітня 2011 — Перший заступник Глави Адміністрації Президента України — Представник Президента України у Конституційному Суді України.

Квітень 2011 — грудень 2012 — радник Президента України — Представник Президента України у Конституційному Суді України.

24 грудня 2012 року призначена Міністром Кабінету Міністрів України.

4 липня 2013 року Президент України своїм указом призначив Олену Лукаш Міністром юстиції України, звільнивши її з посади Міністра Кабінету Міністрів України.

З 28 січня 2014 — виконуюча обов’язки Міністра юстиції України.

Скандали, розслідування

Починаючи з 20 грудня 2013 року, у електронних ЗМІ поширюються підозри про зв’язки Олени Лукаш з ФСБ. Ці інсинуації (станом на 18 березня 2014 року) не були підтверджені фактами і не отримали подальшого розвитку, навіть у вигляді громадського розслідування.

28 лютого 2014 року Генеральна прокуратура України скерувала запит до Міністерства внутрішніх справ та Служби безпеки України з вимогою негайно затримати осіб, які причетні до масових вбивств активістів у центрі міста Києва в період з 18 по 22 лютого 2014 року, в тому списку і колишній міністр юстиції Олена Лукаш.

Порушення кримінальних справ

За інформацією Еспресо TV, під час подій Євромайдану зникла з України і переховувалася від слідства.

За інформацією речника СБУ, Олена Лукаш переховувалась на території приватного маєтку в Києві, і не виходила на контакт зі слідством.

Адвокат Олени Лукаш Юрій Іващенко заявив, що вона постійно співпрацювала зі слідством і неодноразово надавала слідчому свої пояснення.

Андрій Портнов написав у своєму Facebook: «Олена весь цей час жила в Києві, її діти щодня ходили в школу, а правоохоронці добре знали, де вона знаходиться». Він висловив думку, що Лукаш затримали, «щоб збалансувати негативний інформаційний крен по Корбану і показати, що в країні немає виборчого правосуддя».

10 вересня 2015 року Служба безпеки України оголосила в розшук колишнього міністра юстиції Олену Лукаш. Інформація про розшук була оприлюднена на сайті Міністерства внутрішніх справ України у розділі «особи, які переховуються від органів прокуратури». Екс-міністр підозрюється у скоєнні злочину, передбаченого ч.5 ст.191 Кримінального кодексу (привласнення, розтрата або заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем). На сайті МВС України зазначено, що суд виніс постанову про затримання підозрюваної з метою приводу.

5 листопада 2015 прокурор ГПУ Владислав Куценко повідомив під час прес-конференції в СБУ, що Олена Лукаш повернулася в Україну, і була затримана в Києві. Затримала її під час спецоперації Служба безпеки України. Генеральна прокуратура України підозрює Олену Лукаш у розкраданні державних коштів (ст. 191 Кримінального кодексу України), а також у службовому підробленні (ст. 366). Йдеться про проведення тендерів в період літо-осінь 2013 року. Саме тоді, за даними прокуратури, Лукаш, зловживаючи обов’язками міністра юстиції, за змовою з іншими працівниками Мін’юсту фактично штучно провела тендерні процедури з метою реалізації загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства ЄС. У процесі реалізації цієї програми, як стверджує прокуратура, вона заволоділа державними коштами у розмірі більше 2,5 млн гривень.

6 листопада 2015 року Генеральна прокуратура України наполягла на арешті Олени Лукаш без обрання для неї альтернативного запобіжного заходу. Того ж дня Печерський районний суд Києва обрав Олені Лукаш запобіжний захід у вигляді 2-місячного утримання під вартою з альтернативою звільнення під заставу 5,1 млн гривень. Президент компанії «Смарт-Холдинг», депутат Верховної Ради України Вадим Новинський вніс 5 115 600 гривень на рахунок Печерського районного суду Києва як заставу за Олену Лукаш. 7 листопада адвокати Лукаш заявили про відмову Служби безпеки України виконати рішення суду в частині звільнення своєї підзахисної під заставу. 8 листопада керівництво СІЗО СБУ, в якому знаходиться Лукаш, відмовилося приймати документи, що підтверджують оплату застави, посилаючись на вихідний день і внутрішні інструкції.

9 листопада співробітники ГПУ вивезли Олену Лукаш із СІЗО. Того ж дня Генеральна прокуратура України заявила про зобов’язання Олени Лукаш носити електронний браслет для контролю за її пересуванням. Після виконання технічних процедур, пов’язаних з носінням електронного браслета, Лукаш залишить будівлю Генпрокуратури і поїде додому. Близько 19:00 9 листопада колишній міністр юстиції Олена Лукаш залишила будівлю Генеральної прокуратури України, попередньо здавши слідчому закордонний і внутрішньодержавний паспорти

Заява Лукаш

9 листопада 2015 Олена Лукаш заявила в коментарі УНІАН, що просить ГПУ допитати її у справах про злочини проти Майдану: «П’ять діб я просила мене допитати. Тепер буду шукати зацікавлених у цьому осіб. Можливо, оголошу прокурора в розшук… Його звуть Деркач Олександр Сергійович».

Державні нагороди

Заслужений юрист України (7 жовтня 2010) — за вагомий особистий внесок у реалізацію державної правової політики, зміцнення законності та правопорядку, високий професіоналізм у захисті конституційних прав і свобод громадян.

Сім’я

Мати, Любов Василівна (1948) — пенсіонер.

Чоловік, Ілляшов Григорій Олексійович (1965) — колишній голова Служби зовнішньої розвідки України.

Сестра, Лукаш Тетяна Леонідівна (1979) — з 01.06.2007 член ЦВК, з червня 2007 секретар ЦВК.

Має двох дітей.

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>