11 C
Kyiv
Субота, 20 Квітня, 2024

Залізний закон олігархії

Відкрив «Залізний закон олігархії» Роберт Міхельс (1876-1936 рр.) – один з найбільших соціологів першої половини XX століття.

Народився в Кельні, викладав в Німеччині, США, Швейцарії, Італії. Автор ряду книг. Однак головна його заслуга полягає в тому, що саме він відкрив «Залізний закон олігахії», описаний ним в «До соціології партій в умовах сучасної демократії (Zur Soziologie des Parteiwesens in der modernen Dernokratie)», опублікованої в 1911 році.

Цікаво, як Роберт Міхельс відкрив цей закон. Будучи соціалістом, Роберт Міхельс був стурбований тим, що соціалістичні партії, незважаючи на гасла про підтримку найширшої участі мас у політичному житті, насправді залежали від волі купки «вождів» так само, як і інші не соціалістичні партії. Він пішов по різним політичним партіям і розпитував там, як вони були створені, виросли і працюють. Зрештою зібрав багатий матеріал та пунктуально, з німецькою педантичністю обробив і узагальнив його.

Публікація дослідження викликала не тільки фурор. Ті, хто раніше розповідав йому про свою партійну роботу і свої успіхи, побачили в ньому свого найлютішого ворога – оскільки Роберт Міхельс показав «ту» сторону медалі. Він показав, як вся влада в цих організаціях захоплюється небагатьма людьми та використовується нею в особистих цілях.

Суть закону полягає в тому, що будь-яка форма соціальної організації, незалежно від її початкової демократичності неминуче вироджується у владу небагатьох обраних — олігархію (зокрема партійну номенклатуру). Рядові партійні маси висувають своїх керівників. В процесі функціонування партії її апарат відривається від рядових членів, набуває самодостатності та перетворюється в «партійну еліту». Партійна демократія перетворюється на арену «циркуляції партійних еліт».

Він виділяє десять значень терміну «партійної олігархізації»: 1. поява керівництва; 2. поява професійного керівництва та його стабілізація; 3. формування партійної бюрократії (оплачуваного призначеного апарату); 4. централізація влади; 5. переорієнтація цілей з кінцевих на поточні (зміцнення партійної організації); 6. посилення ідеологічного режиму; 7. зростаюча відмінність між інтересами керівників та ідейною позицією членів партії з переважанням інтересів керівників; 8. зниження ролі членів партії у прийнятті рішень; 9. кооптація, а не вибори в існуюче керівництво; 10. орієнтація партії на підтримку всіх виборців, а не тільки власного класу.

Таким чином він дійшов висновку, що прагнення до олігархії міститься вже в самій природі будь-якої соціальної організації. «Кажучи “організація” – маємо на увазі “олігархія”», – писав Міхельс.

З цієї причини Міхельс відійшов від соціалізму та став підтримувати Беніто Муссоліні, вважаючи, що керівники ніколи не уступлять свою владу масам, а лише іншим, більш сильним, керівникам.

P. S. З «залізним законом олігархії» Роберта Міхельса напряму пов‘язаний «залізний закон бюрократії» Джеррі Пурнеля, який говорить: «У будь-якій бюрократичній системі ті, хто працює на благо бюрократії, завжди захоплюють владу. Ті, хто ж виконує завдання, заради яких ця бюрократія існує, роблять все менше і менше роботи, а іноді і зникають повністю».

Сергій Чаплигін

для ІНФОРМАТОРа

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>