12.9 C
Kyiv
Субота, 27 Квітня, 2024

Вчена розповіла, яким буде літо в Україні

На Україну влітку 2021 року чекає цілий букет несприятливих кліматичних явищ: бурі, повені, посухи.

Це все — наслідки кліматичної кризи, розповіла «Українській правді» кліматична експертка ГО «Екодія» Євгенія Засядько.

«Що ми можемо очікувати цього року? Найімовірніше, це будуть повені на заході України — як би погано це не звучало, але це вже звична ситуація. Карпати продовжують вирубувати — дерева не можуть накопичувати достатні об’єми води. Південь все одно не омине посуха, але це вже буде влітку, не весною», — сказала Засядько.

На думку кліматичної експертки, у 2021 році ситуація з пиловими бурями не буде така критична, як минулоріч, але це природне явище все ж таки дасть про себе знати.

Основні ризики пов’язані з тим, що в Україні продовжують вирубувати лісові смуги, які висаджували в 1970-х роках. Зараз такими деревами не опікується ні держава, ні місцеві органи влади. Тому оберігати їх від «чорних» лісорубів украй важко.

Києву у прийдешні весняні та літні місяці слід готуватися до підтоплень. Через кліматичні зміни останніми роками в столичному регіоні місячна норма опадів випадає за декілька годин. Застаріла інфраструктура та не розвинена система міських зелених насаджень (сквери, парки) призводить до того, що столиця щороку «плаває».

Але найбільше за прогнозами експертки потерпатимуть західні та південні регіони України.

«На Заході щороку будуть повторюватись повені, якщо ситуація не зміниться і там не почнуть відновлювати території», — сказала експертка.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>