12.1 C
Kyiv
П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Україні потрібен закон про зброю, – Учайкін

Керівник Української асоціації власників зброї просить президента Зеленського навести порядок з обігом зброї. Голова правління УАВЗ Георгій Учайкін зареєстрував петицію на сайті президента.

Як відомо, в Україні відсутній закон про зброю, натомість, силові структури керуються у своїх діях підзаконними актами, що утворює багато юридичних колізій та зловживань з боку правоохоронних органів.

ІНФОРМАТОР зв’язався з Георгієм Учайкіним, щоб детальніше дізнатися, чому Україні потрібен закон про зброю, як роблять в інших країнах та чи є надія на те, що новий парламент розгляне проект Закону №1135-1.

“Немає закону — немає правил. Має бути документ, який чітко визначає, яка зброя законна, яка незаконна, яка легальна, яка нелегальна. Цей документ також має визначити, хто, з якого віку, якою зброєю, після якого навчання, за умови здачі яких заліків, де може придбати і яку саме зброю”, – пояснює Георгій Учайкін.

Окрім першочергової необхідності врегулювання закону про зброю, доволі часто виникає питання, як саме потрібно врегулювати обіг короткоствольної зброї. Голова УАВЗ розповів і про це.

“Короткоствольна зброя – лише один із пунктів законопроекту 1135-1, який буде регулювати взагалі обіг зброї в Україні серед цивільного населення. Закон передбачає користування довгоствольною зброєю, нарізною, гладкоствольною, автоматичною, газовою, пневматичною, електрошоковою та іншою зброєю. Але якщо казати саме про короткоствольну зброю, то в Україні 50 тис. нагороджених короткоствольною вогнепальною зброєю, серед яких народні депутати, мери, міністри. Більшість цих людей не знають навіть, як поводитися з цією зброєю. На ті 50 тисяч в нас мізерна кількість випадків неправомірного використання зброї. Навіть люди, які не знають, як поводитися зі зброєю і які отримали її у сумнівний спосіб, майже не використовують її. Також на руках в українців є зразки, які набагато потужніші, ніж пістолет. Українці володіють мисливськими рушницями, карабінами, цивільними версіями автомата Калашникова, М-16 і ніхто нікого не стріляє. Протягом року було лише 100 випадків на мільйон одиниць зареєстрованої зброї. Українці знають, як поводитися зі зброєю, але питання у тому, що якщо ви не маєте з собою пістолета, бо ваша рушниця знаходиться в сейфі, то на вулиці вам під час нападу буде надзвичайно складно захистити себе. Поліція приїде в кращому випадку через 15 хвилин і це тільки в великих містах, а в райцентрах вона може і не приїхати. Тоді, в такому випадку, людина має розраховувати тільки на себе”, – розповідає Георгій Учайкін.

Також Голова наглядової ради в УАВЗ запропонував нам спитати у людей, чи хотіли б вони мати на законних підставах вогнепальну зброю для самозахисту та чи довіряють вони свій захист поліції. Ми з задоволенням спитали про це у наших читачів.

https://www.facebook.com/informator.ukraine/posts/2496709467283062

 

https://www.facebook.com/informator.ukraine/posts/2496742877279721

Як бачимо, результати голосування кажуть самі за себе. Українці прагнуть мати зброю для самозахисту та недовіряють власну безпеку поліції. Крім того, перша петиція від УАЗВ набрала рекордну кількість підписів (36 тис.), а нинішня отримала вже майже половину потрібних голосів. Це також свідчить про неабияку підтримку законодавчого врегулювання обігу цивільної зброї.

“У чому логіка наших опонентів? Що приїде поліція та захистить? Так ми не можемо до кожного приставити поліцейського! І навіщо нам збільшувати особовий склад поліції, якщо кожна людина повинна сама себе захищати в той момент, коли виникає небезпека. Навіщо додаткові витрати для платників податків? Хай кожен сам себе захищає, тільки в межах закону, і розуміє, що за кожен постріл він буде нести сувору відповідальність, бо є закон, який регламентує цю відповідальність. От і все. А якщо закону нема, то цим користується МВС, яке створило величезну кількість корупційних схем навколо цього, коли нагородна зброя опиняється в руках людей, які не мають найменших підстав її отримати, але вони її отримують. А люди дивляться на все це і бачать шалений рівень злочинності та ідуть на чорних ринок, аби мати можливість захистити себе. Для того, щоб розпочати боротьбу з чорним ринком зброї, нам перш за все потрібно створити для людей умови. Навіщо людині буде пістолет з чорного ринку, коли можна буде здати офіційно всі довідки, пройти курси, отримати ліцензію та без ризиків, в межах закону користуватися зброєю”, – заявив Георгій Учайкін.

А як в інших країнах?

“Україні потрібен закон про зброю. Його вимагають навіть європейські директиви, це необхідність. Чи мають там бути пістолети? Безумовно! Сьогодні чорний ринок зброї перенавантажений, а багато чиновників вже давно мають засоби самозахисту, чим люди відрізняються від них? Ці законодавчі процедури пройшли всі країни світу. Ми в Європі єдині, хто не має закону про зброю. В Молдові з 1994 року мають закон про зброю і купують собі пістолети. Я вже не кажу про країни Балтії, які мають з 1994 року такі самі закони і вже інтегрувалися до ЄС та знаходяться під парасолькою НАТО”, – приводить приклад координатор УАВЗ.

Окрім цього, керівник УАВЗ звертає увагу на те, що зброя – це приватна власність, згідно з 7 частиною 92 статті Конституції, де вказано, що правовий режим власності визначається виключно законами України.

“Сьогодні до вас, без закону, будуть приходити і забрати зброю, якщо у вас скінчився дозвіл. І всім плювати на те, що це приватна власність. Ми сьогодні “бодаємося” в судах і з Кабінетом Міністрів і міністерством юстиції, бо їм на це наплювати”, – заявив Учайкін.

Варто зазначити, що партія “Слуга народу” у своїй програмі задекларувала необхідність прийняття закону про зброю.

“Зараз ми збираємо петицію для того, щоб довідатися про позицію президента. Завдяки цій петиції Зеленському доведеться надати офіційну відповідь. Відомо, що в програмі його партії “Слуга народу” є пункт “Законодавчо врегулюємо право володіння зброєю”. Відповідно, пропрезидентська партія задекларувала, що закон має бути. Один з тих, хто ухвалював рішення щодо цього пункту в програмі “Слуги народу” – Руслан Стефанчук. Ця позиція висловлювалася ним ще до того часу, як він почав працювати в команді Зеленського. Він за ухвалення закону і за рівні можливості використання зброї для самозахисту. Це повторювалися неодноразово і мені в очі особисто”, – повідомив Георгій Учайкін.

Також голова УАЗВ прокоментував журналісту ІНФОРМАТОРа висновок головного науково-експертного управління Верховної Ради, який рекомендував повернути законопроект на доопрацювання.

“Вони не робили висновок три роки. Висновок експерта, який досліджував цей законопроект, був таким: закон нормальний, рекомендовано ухвалити за основу. Але цей висновок він віддав голові комітету Борденюку. Борденюк на тиждень заморозив це рішення, а потім зробив власний висновок, який можна знайти на сайті Верховної Ради. Там багато оціночних суджень, які давно вже спростували наші юристи. Це суб’єктивна і замовна зміна експертизи”, – вважає Учайкін.

Фото з обкладинки – Георгій Учайкін, Facebook

Дмитро Олійник

Для ІНФОРМАТОРа

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>