11.5 C
Kyiv
Субота, 27 Квітня, 2024

У Чорногорії та Сербії пройшли масові антиурядові протести

Тисячі людей вийшли в суботу, 2 березня, на вулиці столиці Чорногорії Подгориці, вимагаючи відставки президента Міло Джукановіча та його уряду. 

Про це повідомляє канал “112 Україна”.

“Демонстранти заявляють, що голова держави та його оточення загрузли в корупції, кумівстві та зловживанні службовим становищем. Натовпи чорногорців пройшли центром міста, скандуючи “Міло – Злодій!”. Опозиційні партії дистанціювалися від протестів”, – йдеться в повідомленні.

Наголошується, що це став вже четвертий за рахунком антиурядовий мітинг у Подгориці за останній час. Народні хвилювання в Чорногорії почалися після того, як Душко Кнежевич, колишній союзник президента Джукановіча, звинуватив його і владну Демократичну партію соціалістів у корупції, клановості та сумнівних фінансових операціях.

Ілюстрація REUTERS

“І Джуканович, і його однопартійці відкинули звинувачення як бездоказові. Президент країни заявив, що люди мають право висловлювати своє невдоволення шляхом масових зборів, а поліція їм не заважатиме, доки дотримується закон і порядок”, – підкреслює видання.

Прокуратура Чорногорії звинуватила банкіра Кнежевича в шахрайстві та відмиванні грошей, після чого він втік до Великобританії. У грудні 2018 року Центральний банк Чорногорії ввів тимчасову адміністрацію в належний Кнежевичу Atlas Banka. Регулятор стверджує, що розмір його капіталу не відповідає мінімальним вимогам до фінансових установ.

Мило Джуканович є справжнім важковаговиком-довгожителем національної політики Чорногорії. Після того, як маленька країна на березі Адріатичного моря отримала незалежність у 1991 році, йому більшість часу вдається залишатися у владі, чергуючи посади прем’єр-міністра і президента. Чорногорія вже стала членом НАТО і є кандидатом на вступ до ЄС.

Ілюстрація REUTERS

У Белграді тисячі людей протестували проти все більш авторитарного стилю правління президента Олександра Вучича. Главу держави і його владну Сербську прогресивну партію опозиція звинувачує в придушенні свободи ЗМІ, вимагаючи відставки Вучича і проведення “вільних і справедливих” виборів. Шансів на це не багато, оскільки провладна партія має 160 “багнетів” у парламенті на 250 місць.

І Чорногорія, і Сербія прагнуть вступити в Європейський Союз, однак у Брюсселі їм висунули низку практично однакових умов. Претенденти на членство в “європейській сім’ї народів” повинні викорінити організовану злочинність, корупцію і скоротити бюрократичний апарат.

Нагадаємо, після нових протестів “жовтих жилетів” у Франції 9 затриманих в Парижі.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>