12.9 C
Kyiv
Субота, 27 Квітня, 2024

Цей день в історії: комуністична партія України, вівця Доллі та звільнення Слов`янська

5 липня відзначають День звільнення Краматорська та Слов`янська від проросійських терористів. Також в Україні святкують День військово-морських сил ЗСУ та День працівників флоту.

А в історії цього дня стались такі події. 

У 1918 році у Москві розпочав роботу установчий з’їзд комуністичної партії України, створеної шляхом об’єднання наявних в Україні російських більшовиків та лівих українських соціал-демократів. Першим КП(б)У очолив Георгій П’ятаков, але вже в вересні того ж року на цій посаді його замінила Серафима Гопнер. Попри попередні ухвали про організаційну самостійність КП(б)У вона була заснована як невід’ємна складова РКП(б), якою й залишилася до її заборони у серпні 1991 року.

У 1996 році науковці Рослінському інституті в Единбурзі (Шотландія) повідомили, що під керівництвом д-ра Йєна Вілмата вперше успішно здійснено клонування ссавця — цього дня від сурогатної матері народилась вівця Доллі, яка була точною генетичною копією вівці-донора клітини. Доллі прожила більше шести років, залишила після себе 6 ягнят і була приспана 14 лютого 2003 року через прогресуюче захворювання легень і артриту.

Шість роки тому, 5 липня 2014 року, завдяки успішним діям військовослужбовців – учасників Антитерористичної операції, було звільнено від російський терористичних збройних формувань міста Слов’янськ, Краматорськ, Дружківка, Костянтинівка та інші населені пункти північної частини Донеччини.

Вирішальними у цій операції  стали бойові дії навколо міста Слов’янськ Донецької області. Бої за Слов’янськ тривали з квітня по липень 2014 року.

Було кілька спроб штурму міста, але українські силовики намагалися зробити все, щоб уникнути втрат серед цивільних. На той час російські терористи успішно застосували практику прикриватися мирним населенням.

Під натиском української армії в ніч на 5 липня терористи організовано залишили Слов’янськ.

Ватажком терористів був громадянин Росії Ігор Гіркін. Він пояснив свою втечу  тим, що намагався «зберегти сили», натомість основні сили терористи передислокувались у Горлівку та Донецьк.

Українські війська увійшли до міста та підняли державний прапор над міською радою.

Окрім того, втеча бойовиків дала змогу українським військовим протягом 5-6 липня встановити контроль над містами Краматорськ, Артемівськ, Дружківка та Костянтинівка. Після цього українські військові розпочали надавати допомогу мирним мешканцям та відновили життєдіяльність цих міст.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>