15.4 C
Kyiv
П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Церква відділена від держави, але ми не можемо відділити народ від Церкви, – митрополит Епіфаній

Церква в Україні відділена від держави. Між ними – стосунки конструктивної співпраці, а не поглинання.

Про це сказав предстоятель Православної Церкви України митрополит Київський Епіфаній в інтерв’ю журналу “Країна”, повідомляє Християнський портал КІРІОС  з посиланням на gazeta.ua.

– Згідно з українським законодавством, Церква відділена від держави. Існують держави – можна навести приклад Грецької Православної Церкви, – там Церква і держава не розділені між собою. Але в нашому випадку Церква відділена від держави.

Але ми не можемо відділити народ від Церкви. Тому ті процеси, які відбуваються зараз в українському православ’ї, покликані до того, щоб укріпити позиції української держави. Церковна безпека є дуже важливою на даному етапі. Тому говорити про якісь втручання з боку держави – неправильно.

Держава тільки сприяє і допомагає. Якщо ми проаналізуємо історію становлення інших помісних Православних Церков, – щонайменше п’ятьох автокефалій, – держава завжди відігравала важливу роль у становлення тієї чи іншої Православної Церкви. Зараз можуть бути певні зловживання на цьому підґрунті, що ось, мовляв, держава втручається у справи Церкви. Але цього немає і не буде. Між Церквою і державою повинні бути добрі конструктивні кроки співпраці, а не поглинання. Тому я вірю в те, що і в подальшому Українська Православна Церква буде незалежною, – вона є такою, і буде спільно з державою творити наше майбутнє.

Україна торує цей шлях до автокефалії більше 25 років, додав митрополит.

– Святійший Патріарх Філарет шість разів подавав до Константинополя апеляцію про невизнання анафеми, яку 1997-го наклав на нього Архієрейський собор Російської Православної Церкви, і визнання нашої церкви канонічною. 2008 року ми впритул наблизились до визнання. Але Москва перешкодила цьому.

Також тоді не було, як є зараз, ясного рішення саме про автокефалію. Йшлося про повернення у склад Константинопольського Патріархату на правах Київської митрополії, яку незаконно анексував Московський Патріархат. Тоді Вселенська Патріархія, як наша мати-Церква, з часом мала б надати нам автокефалію. Але ми завжди стояли на позиціях, що маємо бути помісною Церквою. Ми тривалий час були незалежними, хоча і невизнаними. Важко було би пояснити народові, чому понизили свій статус.

Звичайно, це не задовольняло потреб Української Церкви. Але той переговорний процес був завершений. Лише за 10 років ми зуміли його відновити – завдяки старанням Церкви і сприянню української держави. За цей час відбулися великі зміни і у православї, і у світі. Саме це зробило можливим отримання автокефалії.

Нагадаємо, “будем реагувати на листи з Москви”: Грецька церква розглядає питання визнання автокефалії ПЦУ.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>