9.8 C
Kyiv
Субота, 27 Квітня, 2024

“Слуга народу” потрапила в ситуацію, коли для швидкого ухвалення “антиколомойського” закону доведеться порушувати Конституцію, – Купрій

У понеділок, 13 квітня, заступник керівника фракції “Слуга народу” Євгенія Кравчук на своїй сторінці у Facebook опублікувала пост, у якому окреслила ключові зміни до регламенту роботи Верховної Ради, за допомогою яких планують пришвидшити розгляд 16 335 поправок та ухвалення у другому читанні законопроекту №2571-д, який більше відомий як закон про банки або “антиколомойський”. 

Журналіст ІНФОРМАТОРа звернувся до адвоката, правозахисника та народного депутата VIII скликання Віталія Купрія за юридичним роз’ясненням патової ситуації, яка виникла в ході опрацювання банківського законопроекту до другого читання.

У своїй публікації в соціальній мережі Facebook Кравчук по пунктах описала, яким чином планують змінювати регламент роботи парламенту для того, аби уникнути “правочного спаму”.

У випадку, коли до законопроекту вноситься більше поправок, ніж у ньому є пунктів, але не менше 500 поправок, він може розглядатися за спеціальною процедурою.

Ініціювати спеціальну процедуру може не менше 150 депутатів, які звертаються з таким клопотанням до Голови Верховної Ради. А рішення про розгляд за спеціальною процедурою може прийняти лише парламент 226 голосами.

Спеціальна процедура означає, що кожна фракція і група може наполягати на розгляді 5 поправок, а депутат – на розгляді однієї не врахованої комітетом поправки. Після цього профільному комітету дається два дні, щоб підготувати нову порівняльну таблицю з поправками, на яких наполягають фракції, групи і депутати. Під час розгляду законопроекту на представлення кожної поправки дається до двох хвилин.

Однак на даний момент законопроект №2571-д “Про удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності” перебуває на другому читанні: до нього подані правки, які вже зведені в одну спільну таблицю. Роз’яснити юридичні моменти та проблеми зміни до регламенту в ході підготовки законопроекту до розгляду для ІНФОРМАТОРа погодився Віталій Купрій.

“На мою думку, законопроект від “Слуги народу” про зміни до регламенту Ради буде прописаний так, що процедуру можна буде змінювати і під час розгляду питання. Але це порушує Конституцію. Право законодавчої ініціативи буде обмежене, а в Конституції не прописані ці обмеження і за змістом статей, які дають повноваження народному депутату, а також тому що конституційні права не можуть бути обмежені ніяким чином окрім тих, які визначені Основним законом. Це означає, що такий закон про зміни до регламенту може бути визнаний антиконституційним за поданням до Конституційного суду 45 народних депутатів – це однозначно”, – заявив правозахисник. 

За його словами, в парламенті знайдеться 45 депутатів, які орієнтуються на олігарха Ігоря Коломойського та здійснять таке подання – це фракція ВО “Батьківщина” та частина депутатів від “Слуги народу”. Запобіжником для такої ситуації, на думку Віталія Купрія, могла стати зміна в Конституцію, яка б унормувала питання запровадження обмежень для депутатів у подачі тисяч правок в законопроекти.

“Треба було думати про це раніше, коли вносилися зміни в Конституцію. Зеленський вже займався цим питанням і необхідно було тоді прописати відповідні зміни в Основний закон. Зараз вже без порушення законності і Конституції це зробити, на мою думку, неможливо. Треба або повністю розглядати правки, або в будь-який момент “Батьківщина”, частина депутатів від “Слуги народу”, які орієнтовані на Коломойського, скасують цей закон у КСУ”, – переконаний голова правління “Всеукраїнського об’єднання правників “Маємо право!”. 

Екс-нардеп певен, що у випадку подання 45 депутатів до КСУ, вирішити це питання для “Слуги народу” на свою користь можливо буде лише методом політичного тиску на суддів: “Я вважаю, що у разі ухвалення закону (про зміни до регламенту, – ред.) Верховною Радою та подання 45 депутатів про антиконституційність нових положень регламенту на Банковій чи особисто Зеленський натиснуть на Конституційний Суд і отримають потрібне собі рішення”

“Ст.93 Конституції України визначає суб’єктів законодавчої ініціативи, ст.8 вказує, що всі закони, які ухвалюються мають відповідати Конституції за принципом верховенства права, а ст.22 говорить про те, що звуження конституційних прав є неприпустимим. Сукупність цих статей вказує на те, що законопроектом не можна сказати: скільки правок має право подавати кожен нардеп. Це можливо зробити тільки зміною в Основному законі”, – певен Купрій. 

Фактично, команда Володимира Зеленського у парламенті та уряді в питанні потрібного для отримання траншу МВФ законопроекту про банки опинилася між двох вогнів: з одного боку понад 16 тисяч правок від депутатів олігарха Коломойського до документу паралізують Верховну Раду приблизно на півроку, що є неприпустимим і небезпечним, а з іншого – спроба перекроїти регламент з порушенням норм чинної Конституції може поховати надії “Слуги народу” ухвалити законопроект найближчим часом і все одно змусить депутатів розглядати його за чинною процедурою.

Нагадаємо, раніше ІНФОРМАТОР писав про те, як Коломойський штовхає Україну до дефолту.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>