12.1 C
Kyiv
П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Рейтинги від соціологів – не показник реальної підтримки кандидатів, – експерт

Соціологічні дослідження, які проводяться в Україні напередодні президентських виборів, не обов’язково відображають реальні електоральні вподобання громадян.

Про це у коментарі виданню ІНФОРМАТОР сказав політичний експерт Мар’ян Ощановський.

«Візьмімо для прикладу результати соцдосліджень, які були оприлюдненні впродовж кількох останніх днів. У них рейтинги окремих кандидатів відрізняються в 1,5-2 рази. Це однозначно свідчить про те, що така соціологія куплена і вона не відображає реальні показники підтримки кандидатів у президенти», – сказав він.

Крім того, за його словами, є й об’єктивні причини, чому президентські рейтинги не відображають в повній мірі симпатії українців.

«Наприклад, виборець Олега Ляшка переважно старшого віку і живе в селі. До нього часто не доходять соціологи. Також вже роками у день голосування спостерігається доволі суттєва різниця в активності людей різних вікових категорій. Ці фактори не враховані у результатах навіть об’єктивних соцдосліджень», – зазначив Ощановський.

За словами експерта, щоб зрозуміти, якою є підтримка того чи іншого кандидата, часом достатнього подивитися, як його зустрічають під час виборчого турне в регіонах. «Сумнівно, що кандидат, який на свою зустріч неспроможний зібрати 20-30 людей може мати рейтинг, співмірний рейтингу кандидата, який збирає повні зали чи площі», – сказав він.

Експерт додав, що вибори, які проходили в попередні роки, неодноразово демонстрували невідповідність результатів голосування прогнозам соціологів.

«У 2012 році соціологи прогнозували «Свободі» значно нижчі результати від тих, які партія показала на парламентських виборах. А у 2014 році ситуація була зворотна: соціологи і навіть екзит-поли прогнозували «Свободі» майже 6%, а у підсумку партія не потрапила до наступного скликання парламенту. Тому не варто ставити знак рівності між рейтингами і реальною підтримкою кандидатів», – розповів він.

Нагадаємо, на Закарпатті журналісти знайшли села, жителі яких не знають, коли відбудуться вибори.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>