12.9 C
Kyiv
Субота, 27 Квітня, 2024

Обслуговування українською: названо найчастіші порушення

У період з 16 січня по 11 лютого офіс мовного омбудсмена отримав звернення від 605 громадян з різних областей України. Українці скаржаться на порушення їх права на отримання інформації та послуг державною мовою.

Про це розповів мовний омбудсмен Тарас Кремінь на сторінці у Facebook.

Найбільше скарг надійшло з Києва та Київської області – 276. Найменше скаржаться на порушення мешканці східних, південних та західних областей: Луганська область – 7, Миколаївська – 6, Донецька – 4, Тернопільська – 4, Херсонська, Рівненська, Івано-Франківська, Закарпатська, Хмельницька по 2 звернення.

Переважна більшість скарг, а саме 281, стосується відсутності української версії сайтів про надання послуг та інтернет-магазинів. Ще 126 громадян поскаржилися на перешкоди та обмеження у користуванні українською у сфері обслуговування, 53 з них – мешканці Києва.

Крім того, мовний омбудсмен продовжує отримувати повідомлення про використання недержавної мови депутатами місцевих рад міст Миколаєва, Одеси, Дніпра, Запоріжжя, а також про можливі порушення мовного законодавства у сфері освіти.

Нагадаємо, 16 січня набула чинності частина закону про мову, яка регулює використання державної мови у сфері обслуговування. Обслуговування українською мовою стало обов’язковим для всіх закладів сфери послуг.

Раніше повідомлялося, що омбудсмен отримав 325 скарг через обслуговування не державною мовою.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>