14.8 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

Людина місяця: Ігор Криворучко. Про Ляшка, Волинь, війну і…мрії

Більше тижня на Волині перебував Ляшкобус. Креативний, яскравий і гарний автобус заїжджав ледь не в кожне село, місто і містечко. Чим і дивував мешканців, адже вони не очікували побачити наживо «автобус з телевізора».

Екіпаж Ляшкобуса спілкується з населенням та дізнається про проблеми, що турбують людей. Потім цю інформацію передають голові обласної організації РПЛ Володимиру Кравценюку, а він –  особисто Олегу Ляшку.

Для екіпажу автобуса учать у проекті «Ляшкобус» виявилася справжньою пригодою і випробуванням. Тільки уявіться собі: 11 днів в дорозі! І це не просто переїзд 1-2 години. Це гарні і погані дороги, канави і ожеледиця, великі і маленькі міста, різні люди і ситуації. На цей час автобус для команди став справжнім рідним домом.

В понеділок 25 лютого Ляшкобус вирушив у сусідню Рівненську область. Тож, ми використали останні години, щоб проїхатися Ляшкобусом разом з командою і поспілкуватися з керівником волинського екіпажу Ігорем Криворучко.

– Ігоре, доброго дня! Ви стали керівником екіпажу Ляшкобуса. Як так відбулося? І чому саме Волинсько-Галицький напрям?

– Доброго дня! Так сталося, що коли в перший тур мав виїжджати Ляшкобус, то керувати екіпажем мала інша людина. На жаль, вона потрапила в лікарню, і їй робили операцію. Тож, мені доручили її замінити. Дуже переживав. Адже це прем’єра, та ще й відразу з Лідером! Мені вдалося добре себе зарекомендувати, і тоді запропонували в подальшому очолювати один з Ляшкобусів. Мені випало працювати з Волинською, Львівською та Рівненською областями.

– Подобається Вам Волинсько-Галицький напрям? Чим саме?

– Дуже подобається. У нас тут величезна підтримка населення. Нас дуже гарно приймають. Та і команда РПЛ тут дуже потужна: вони працюють на перемогу. Володимир Кравценюк, Віктор Прокопчук, Віктор Мозоль – ефективні і вимогливі керівники. Коже відповідає за свою роботу, а все разом складається в високий результат. Дуже вражений їх роботою і багато чому навчився. Впевнений, це той регіон, де ми можемо отримати найкращий результат. Проте це не розслабляє. Навпаки додає запалу не втрачати лідерські позиці, тому наполегливо працюємо, спілкуємося з людьми. Думаю, ми можемо отримати тут найвищі показники.

– В соціальних мережах ми спостерігали, що ви дуже активно працювали на Волині. А до цього ви були на Львівщині. Чим відрізняються волинські землі та волиняни від інших? Які тут проблеми? Можете порівняти?

– Є різниця в темпераменті людей. Галичани дуже емоційні. Волиняни, мені здається, спокійні, врівноважені.  Якщо говорити про проблеми, всюди вони однакові в людей. Вони хочуть жити гідно, щоб тарифи на комуналку були зрозумілими і посильними. Хочуть виховувати і вчити дітей, щоб вони тут, в Україні, мали роботу, а не тинялися по закордонах. Проте помітив, що на галицьких землях людей здебільшого турбують питання медицини і глобальної політики. На Волині люди переймаються більш своїми внутрішніми проблемами: зарплати, пенсії, робота для дітей. Те, що стосується безпосередньо їх.

– А як оцінюєте команду Ляшкобуса тут на Волині. Було зручно працювати з командою?

– Спершу, коли я почав працювати, просто з ніг валився і дуже нервував. Ще ніде я не зустрічав такої зарядженості на перемогу, як на Волині. Керівник обласної організації Володимир Краценюк побудував модель роботи таким чином, що ми заїжджаємо в абсолютно кожен населений пункт. Якби він керував підрозділом американської армії десь в Сирії, ІДІЛ не було б просто за тиждень. Оцінюю я діяльність волинського екіпажу дуже високо. Люди професійні, підготовлені тренерським відділом, яким на Волині керує Надія Єршова. Заряджені і дуже вмотивовані. Люди вміють спілкуватися, досягати результату. Вміють окрім поставлених завдань брати на себе додаткову відповідальність і виконують її на відмінно. Не можу не візначити роль Юрія Семчука, який в екіпажі є координатором. Дуже добре побудована робота, погоджені графіки, розпланована робота в команді, визначена логістика. Просто на неймовірному рівні, як годинниковий механізм. Дуже пишаюсь тим, що мені доручений саме цей напрям.

– Ми бачили, що в Ляшкобусі постійно додавалися члени екіпажу. Вони як раз-таки в районах змінювалися: долучалися і районні керівники, і просто мешканці. Чи це позитивно, на вашу думку, чи краще працювати з одним складом екіпажу?

– Знаєте, монета складається з двох сторін. Є свої плюси і свої мінуси. З одного боку, місцеві керівники нам показують ті «соціальні виразки», котрі є зараз на місцях, і котрі потрібно негайно виліковувати на державному рівні. Розказують історію того чи іншого населеного пункту, його особливості – це допомагає в роботі. З іншого боку, люди, котрі мають набутий досвід, більш ефективні, ніж ті, що тільки навчаються. Мені як капітану екіпажу було б зручніше працювати з постійним складом команди. Але, думаю, для спільної мети все-таки краще екіпаж оновлювати. Це – інші підходи, навички, можливість вийти із зони комфорту. Більше того, таким чином люди у всіх селах та містечка бідь-якого району знають керівника осередку РПЛ, бачать його особисто, знайомляться, занотовують, до кого приходити, кому озвучувати свою проблему.

– Як ви потрапили до команди Ляшка? Як почалася ваша історія і робота з Олегом Валерійовичем?

– В 2006 році в м. Харкові я вступив до громадської організації Патріот України, яка згодом претворилася в Соціал-національну асамблею. Потім я очолив цю організацію. За часів Януковича були репресії до патріотів. Я постійно звертався до народних депутатів, просив, щоб брали побратимів на поруки та допомагали медійно висвітлювати. Реальне, повноцінне сприяння я отримував лише від депутатів Андрія Павловського і Олега Ляшка.  До Олега Валерійовича я практично не звертався про допомогу. Він сам її запропонував. І увесь цей час репресій Ляшко цікавився мною, ув’язненими побратимами. Я тоді був дуже молодий, і мав доволі маргінальні погляди, був за все гарне і проти всього поганого. Ляшко кожен раз мені пояснював якісь прописні істини, повертався до логічних доводів. І по великому рахунку, він мені прищепив бачення державної моделі. Подивіться, як він формує команду. Радикальна партія – це єдина партія соціального ліфта. Ви подивіться хто його заступник – Андрій Лозовий. Це звичайний хлопець, який ще студентом підійшов сфотографуватися, поспілкувався з Олегом Ляшком, і зараз він заступник керівника фракції. А наприклад, народний депутат Ігор Мосійчук? Це – людина, яка сиділа в тюрмі, котра має великий націоналістичний бекграунд. Інший народний депутат – Дмитро Лінько. Це – доброволець, був на війні, очолював кілька підрозділів. Це людина не з бізнесу, не мільйонер, але він пройшов в парламент. І я вважаю, що саме за таким принципом і має формуватися команда. Сьогодні по всіх селах, по всіх кутках України РПЛ – це не партія захисту бізнес-груп, а партія захисту народу. Сьогодні в партії представлені абсолютно всі соціальні верстви, абсолютно всі професії. По кожному питанню партія дає готову відповідь. Сьогодні політично-економічна програма партії Олега Ляшка – це єдина програма, котра відповідає на всі виклики, які стоять перед нашою державою.

– Продовжуючи тему вашого активного добровольчого минулого: ви брали участь в Революції Гідності, виходили на Майдан. Що саме вас спонукало? Які були очікування? І от зараз вони справдились?

– Очікування безумовно не справдилися, але з іншого боку, великих надій на революцію я не покладав. Моя участь в ній – це в першу чергу вимога звільнення побратимів, які були ув’язненні режимом Януковича. Я вважаю, що абсолютно неприпустимо вдаватися до політичних репресій і кидати людину за грати через її погляди. Тому я і був на майдані. Я чітко усвідомлював, хто тодішні лідери так званої об’єднаної опозиції не зможуть докорінно змінити країну. Довіри до них я мав нуль, тому я не розчарований, бо не був очарованим. Але якщо згадати події революції, єдиний топ-політик, який підтримував революційну молодь, не ховався по кабінетах, а був в епіцентрі подій, – це Олег Ляшко. Він віддав свій офіс для евакуації поранених. Коли почалася активна фаза бойових дій, почалася анексія Криму, загострення на Сході, єдиний політик, хто там був – це знов-таки Олег Ляшко. Саме тому я в його команді. Тодішні міністри, так звані патріоти, професійні патріоти, – всі сиділи і давали поради з Києва. Тільки Ляшко діставав свої гроші для того, щоб ми могли поїхати в Харків одразу після революції і захопити Оплот. Тільки Ляшко приїжджав в Маріуполь, дзвонив Турчинову для того, щоб тодішнім «чорним чоловічкам», які стали батальйоном Азов, надали зброю. Саме тоді у нас з’явилось перше легальне озброєння.

– Ви брали участь у війні. Вже як людина, яка бачила все з-середини, можете сказати, що зараз потрібно армії, які в неї проблеми?

– Все сьогодні впирається в дефіцит державного бюджету. Можна багато говорити про корисні соціальні ініціативи, але сьогодні в держави немає грошей. І у нинішнього керівництва держави немає бачення, де взяти ці гроші, окрім запозичення в МВФ. Я повністю підтримую вимогу, ідею і програмову засаду Олега Ляшка, що нам потрібна нова хвиля індустріалізації. Нам необхідно відновити економіку для того, щоб в державі з’явилися гроші. Вони мають бути використані як першочергові соціальні проблеми, так і на модернізацію армії. Ми не зможемо повноцінно протистояти агресору, поки мільйони наших людей знаходяться на заробітках в Росії, поки у нас немає сучасної техніки. Ті військові машини, які їздять парадами в Києві, їх немає в АТО. А на фронті ще стара радянська техніка. Те, що сьогодні виробляє Україна, або відсутнє на фронті, або не відповідає сучасним вимогам. Тому перш за все потрібно відновити економіку, фінансувати армію і за рахунок цього зміцнювати свою боєздатність. Також нам потрібно вимагати від країн-підписантів Будапештського меморандуму, щоб вони дотримувалися взятих на себе зобов’язань.

 

– Кожна людина живе не тільки роботою. В Ляшкобусі Вас супроводжує дружина. Який Ви вдома? чи допомагає вам дружина в роботі? Як Ви могли б себе охарактеризувати? 

– Дружина мене дійсно супроводжує. З самого початку проекту “Ляшкобус”, коли ще поїхав в перший тур з Олегом Ляшком, і зараз на Волині вона допомагає в медійному плані: редагує фотографії, пише пости, веде сторінку в фейсбуці, що стосується нашого автобуса і ще кількох. ЇЇ вклад дуже важливий . Вона – моя надія, підтримка і опора.

– Яка ваша мрія? Які ваші мрії глобальні і особисті?

– Зараз в мене є емоційна порожнеча. Колись я мріяв, щоб всі політв’язні режиму Януковича опинилися на волі, мені здавалося, що це не реально. Але мрія справдилася. Тому поки в мене глобальної мрії немає.  Якщо брати в загальних рисах, я хочу, щоб Україна стала наддержавою.

– Щоб ви могли побажати молодим людям, щоб вони могли себе реалізувати. Що їм потрібно робити? Чи якими їм потрібно стати? Ви досягли певного рівня розвитку і далі вдосконалюєтеся. Який ваш секрет?

– Потрібно «вкалувати». Коли приїхав на Волинь працювати, наступного дня прокинувся з трьома сивими волосинами в бороді. Через кілька днів на Волині в мене сіпалися руки від нервів, було дуже старе обличчя. Вважав, що цей графік, який дає нам керівник, він неможливий. Але згодом я побачив, що у нас з’являється результат, що нашу роботу помічають. Це мене мотивувало, зникли нерви. Зараз ми вже постійно перепрацьовуємо цей графік. Приємно усвідомлювати, що нашою роботою задоволені. Руки не сіпаються, голова в порядку. Тому мій рецепт: «вкалувати, вкалувати і ще раз вкалувати!»

– Ми вдячні вам за таку приємну розмову. Хай ваші мрії збуваються!

– …і перемоги на президентських виборах!

Розмову вела Надія Єршова.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>