8 C
Kyiv
П’ятниця, 29 Березня, 2024

Коли можуть відбутися дострокові вибори ВРУ. Ключові дати

ІНФОРМАТОР підготував коротку довідку про те, що варто знати про позачергові вибори народних депутатів.

В політичних колах все частіше говорять про позачергові парламентські вибори. У чинній ВРУ переконані, що новообраний президент Володимир Зеленський хоче розпустити парламент, аби через дострокові вибори забезпечити партії «Слуга народу» як можна більше місць у новому скликанні.

Законодавство дозволяє розпускати ВРУ не пізніше як за півроку до завершення її каденції. Оскільки Рада 8-го скликання набула повноважень 27 листопада 2014 року, то, відповідно, у Зеленського є час до 27 травня 2019 року, щоби достроково припинити повноваження діючої Ради.

Чутки про можливий розпуск парламенту підігріває сама команда переможця президентських виборах. Так, 10 липня Володимир Зеленський записав відеоролик, у якому вимагає від народних депутатів призначити інаугурацію на 19 травня. Якщо інаугурація пройде 19-го числа, як цього хоче Зеленський, у нього залишатиметься час для розпуску парламенту.

Крім того, команда Зе почала активно запускати в маси меседжі про доцільність розпуску Ради. Для цього вони ходять по вулицях і запитують у громадян, що вони думають про дострокове припинення повноважень народних депутатів.

https://www.facebook.com/ze2019official/videos/670467280034347/

Тож коли можуть відбутися позачергові парламентські вибори, якщо Володимир Зеленський після набуття президентських повноважень таки видасть указ про розпуск Верховної Ради?

Закон «Про вибори народних депутатів України» (частина 3, стаття 15) передбачає, що позачергові вибори депутатів призначаються президентом України з підстав і в порядку, які встановлені Конституцією.

Згідно зі статтею 90 Конституції України, є три приводи для розпуску Ради:

– парламент не зміг протягом 30 днів сформувати коаліцію;

– протягом 30 днів впродовж однієї сесії Рада не змогла відкрити пленарні засідання;

– після відставки Кабміну протягом 60 днів не сформований новий уряд.

Для Володимира Зеленського підставою розпустити ВРУ може стати перший пункт про відсутність парламентської коаліції. Де-факто, коаліції вже немає більше 30 днів, а поіменний список нардепів, які входять до неї, досі нікому невідомий.

В частині 3 статті 16 закону про вибори народних депутатів говориться: «Позачергові вибори депутатів відбуваються в останню неділю шістдесятиденного строку з дня опублікування Указу Президента України про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України».

Тобто, якщо новообраний президент таки зважиться на розпуск парламенту і видасть відповідний указ не пізніше 27 травня, позачергові вибори ВРУ можуть пройти вже 21 липня 2019 року. Це на три місяці раніше передбачених законодавством чергових парламентських виборів, які мають відбутися 27 жовтня.

Виборча кампанія, якщо будуть призначенні позачергові вибори парламенту, розпочнеться не пізніше 28 травня, оскільки частина 4 статті 16 закону про вибори народних депутатів передбачає, що виборчий процес починається з дня, наступного після дня опублікування указу президента України.

Нагадаємо, Верховна Рада цього тижня розгляне питання дати інаугурації Володимира Зеленського.

Раніше ми писали, що «Народний фронт» знайшов вихід, як не допустити розпуску ВРУ новообраним президентом Володимиром Зеленським.

Мар’ян Ощановський

для ІНФОРМАТОРа

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>