11.5 C
Kyiv
Субота, 27 Квітня, 2024

Геґель, філософія та політика

Бий в барабан і не бійся біди Бий, щоб людей збудив його звук Іди, барабанячи завжди вперед

В цьому наука-наук

…….

Це тобі Геґеля новий курс

Г. Гайне

Кожна філософія виводить себе через політичний вимір. Бо саме філософія не тільки пояснює політику, а й надає їй метафізичний вимір. Не є виключенням в цьому й Геґель.

Геґель, Фіхте, Шеллінґ, Кант – саме вони надали Німеччині інтелектуальну місію в цьому світі та створили романтичну концепцію німецької державності. В чому полягає (стисло) загальна картина філософії Геґеля.

Існує Суб‘єктивний Дух – Теза, (der subjektive Geist) як такий. Він проектує себе як Об‘єктивний Дух – Антитеза (der objektive Geist). І в цьому моменті розпочинається історія.

Тому у Геґеля історія є ніщо інше, як процес розгортання Об‘єктивного Духу, який через матерію та людську історію повертається до своєї духовності – але вже новій якості Абсолютного Духу – Синтезу (der absolute Geist). Тобто в процесі повернення себе самого через відчуження. І де повернення має більше значення ніж початок.

В цьому циклі у Геґеля Абсолютний Дух розгортається через всю людську історію, сенс якої і полягає саме у власному усвідомленні Духа через матерію. І нарешті історія має свою кульмінацію – коли Дух повністю усвідомлює себе через процес діалектики: теза-антитеза-синтез.

В цьому весь сенс геґелівського розуміння історії як розгортання Духу через фази: суб‘єктивний-об‘єктивний-абсолютний Дух. Тому в історії політичних моделей Геґель бачить момент становлення Абсолютного Духу – де політика є кристалізація Синтезу. І, відповідно, політична історія є рухом Духу аби стати Абсолютним.

Велич Геґеля полягає в тому, що він запропонував німцям, що вся світова історія є лише прелюдією до створення Великої Німеччини, як становлення Абсолютного Духу. Бо саме тоді вирішувалася доля німців, які, після ліквідації Священної Римської імперії в 1806 році, не мали єдиної держави.

Німці були – але замість Німеччини існувало 34 німецькі держави та 4 вільних міста.

Епоха, що прийшла на зміну наполеонівським війнам – т. зв. «Бідермейер» уводила «бравих панів Мейерів» від цієї проблеми та погружала в пошуки маленьких радощів серед сім’ї та в колі друзів біля власних будиночків з червонною черепицею, повитих плющем. (Найкраще той період відображений в творчості К. Шпіцвеґа).

«Глупих Міхелів» в Європі просто жаліли. Тому у німецьких філософів стояло завдання розворушити це філістерське болото, та спрямувати німців, об’єднатися в ім’я Німеччини, відклавши всі інші цілі. І Геґелю це вдалося. Бо він вірив: буде велика філософія – буде велика держава.

Висновки робимо самі.

Сергій Чаплигін

для ІНФОРМАТОРа

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>