12.9 C
Kyiv
Субота, 27 Квітня, 2024

Голова КОВА Руслан Кравченко знає? Його радник Олександр Онищенко бере відкат від суми тендеру

Видання Інформатор опублікувало розслідування, як чиновники з Київської обласної військової адміністрації наживаються на тендерах. Далі текст без змін. Читайте, робіть кожен свій висновок.

Нині Україні потрібно пройти не лише важкий шлях до перемоги, а й шлях післявоєнного відновлення. Причому вже зараз, під час війни, держава почала процес відбудови звільнених від окупації населених пунктів, в основному, це – Київщина.

Сьогодні свою увагу зупинимо на державній установі, замовнику тендерних закупівель з відбудови Київщини – Департаменті регіонального розвитку Київської обласної державної адміністрації та його посадових осіб, які координують процес «чесної та прозорої» відбудови.

Чому тендерні закупівлі, на які обласний бюджет витрачає мільярди гривень ідуть в кишеню підставним компаніям, а прості люди знову зимують без даху над головою? Які нові схеми видумують чиновники, аби відмивати кошти на відбудові Київщини? І скільки коштує відкат підрядника, аби отримати золоту жилку на «прозорих» тендерах відбудови Київщини?

Читайте у нашому розслідуванні

Аби розібратися у ситуації, що насправді криється за гучними гаслами «прозора відбудова» Київщини і розкрити підтверджені факти, ми відібрали всі закупівлі, де замовником є Департамент регіонального розвитку Київської обласної державної адміністрації та у назві згадувалися відбудова, відновлення, реконструкція та фраза «постраждали внаслідок російської агресії». На сайті Prozorro за період великої відбудови доступна інформація про 800 укладених договорів загальною сумою на більш ніж 7 млрд грн. Проаналізувавши частину тендерів, ми виявили кричущі факти, які прямо вказують на корупційні схеми. Фактично у всіх тендерах бере участь одна або ж дві компанії. Чому на такі великі тендери подаються так мало учасників?

Відповідь нижче в матеріалі

За наявною у нас інформацією сірим кардиналом в організації тендерів у Київській обласній військовій адміністрації є радник голови КОВА  – Олександр Васильович Онищенко. Посадовець, маючи широкі повноваження, створив відпрацьовану роками схему з відмивання коштів на процесі відбудови Київщини. Як повідомляють наші джерела в КОВА, Онищенко відкрито пропонує «ручним» компаніям, під яких і прописуються вимоги у тендерній документації, брати участь у тендерах. Ціна питання – 15% відкату від суми оголошеної вартості закупівлі в кишеню Олександра Онищенка.

Самі ж підрядники нарікають, що вже більше двох місяців технічний нагляд блокує їм підписання актів виконаних робіт, відправляючи всіх до Онищенка, аби закрити фінансові питання. Також представники бізнесу скаржаться, що куратор відбудови Київщини Олександр Онищенко відкрито їм погрожує розправою правоохоронних органів, якщо ті братимуть участь у тендерах без погодження з КОВА. Очевидно, саме Онищенко взяв під контроль тендерний комітет Департаменту регіонального розвитку КОДА та пропускає тільки афілійованих підрядників. З опублікованих світлин пресслужбою КОВА можна побачити, що Олександр Онищенко, як радник голови Руслана Кравченка, бере безпосередню участь в робочих нарадах, що стосуються відбудови, а також здійснює виїзні перевірки на об’єкти будівництва області. Тим самим саме Онищенко від імені Київської ОВА координує корумповану систему відбудови Київської області. Нагадаємо, що фінансування відбудови постраждалого від російської агресії житла надходить від європейських донорів. Проте корупційні схеми на Київщині та жага збагачення досягли таких масштабів, що чиновники не усвідомлюють відповідальності, яка на них чекає.

Голова КОВА Руслан Кравченко швидко став типовим чиновником. Його прозорість та підзвітність має свою ціну – 15%

Що не так із тендерами від Департаменту регіонального розвитку КОВА?

Ми проаналізували декілька тендерів, оголошених Департаментом регіонального розвитку КОВА, і компанії, які брали в них участь. До прикладу, закупівлю на “Капітальний ремонт з відновленням несучих конструкцій житлового будинку № 367А по вул. Центральна у смт Бородянка пошкоджених внаслідок агресивних дій Російської Федерації проти України” оголосили у липні 2023. Очікувана вартість – 52 млн 210 тис грн. На тендер подались три компанії – ТОВ “НІДКОМ” з пропозицією 47 млн 802 тис грн,  ТОВ “СТРОЙІНВЕСТ” з пропозицією 48 млн 320 тис грн та ТОВ “КОМПАНІЯ ВЕГА КМ” з пропозицією 49 млн 457 тис грн.

Перемогла компанія з сумнівною репутацією “СТРОЙІНВЕСТ”. Підприємство зареєстроване в Дніпрі із 2014 року та має кримінальний шлейф. За останні роки товариство виграло тендерів на понад 4 мільярда гривень. Переважно це закупівлі Дніпровської ОДА. Власником компанії є Лазарь Наталія, а саме ТОВ «Стройінвест» пов’язують у відкритих джерелах з Геннадієм Корбаном.

Влітку минулого року Дніпровська прокуратура повідомляла про кримінальне провадження щодо заволодіння коштів під час ремонту спорткомплексу. Йшлося про ремонт СК у Дніпрі по вулиці Універсальній за 149 мільйонів гривень. Цей об’єкт ТОВ «Стройінвест» мали завершити ще у 2018 році, проте у 2019, коли фірма отримала аванс, виявилося, що роботи фактично не виконані. Станом на 2020-й повідомлялося, що компанія отримала 148 мільйонів, але роботу так і не закінчила. Також фірма фігурує в кримінальній справі щодо ухилення від сплати податків.

Таких «чорних» тендерів, які неозброєним оком кидають на себе тінь, Департаментом регіонального розвтку проведено безліч. До прикладу, тендер “Капітальний ремонт житлового будинку за адресою: Київська обл., Бучанський район, сел. Гостомель, пров. Мальовничий 5” оголошували вже чотири рази, починаючи з вересня 2023 року. Після проведення торгів кожен раз тендер скасовували, навіть при наявності учасників. В тендері, який оголосили ще 18 вересня, взяла участь одна компанія ДЕРЖАВНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО “БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ “УКРБУД”. Однак замовник відхилив пропозицію. З тендерної документації бачимо, що жителі будинку оскаржували рішення замовника, очікуючи, що до зими їхній будинок таки почнуть відбудовувати. Вони надіслали навіть скаргу в Держаудитслужбу.

Однак в КОДА тендер скасували і через 10 днів оголосили заново, а потім ще тричі заново. Очевидно, що замовник не зміг домовитися із жодною компанією про відкат, а відтак просто скасовував закупівлю. Тож жителі будинку знову зимують без даху над головою.

У своє виправдання Департамент регіонального розвитку завжди має шаблонну офіційну відповідь – «скасувати закупівлю через невідповідність умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації». Однак, як показує практика не всіх учасників тендерний комітет Департаменту дискваліфікує через невідповідності у документації. Так, наприклад, у закупівлі на «Нове будівництво захисної споруди цивільного захисту на території Іванківського ліцею по вул. Центральна, 2 в с. Іванків Бориспільського району Київської області» взяв участь всього один учасник – ТОВ «ІНТЕГРАЛ БУД-СТАНДАРТ». І не дивно, адже вимоги до тендерних пропозицій містять ряд дискримінаційних вимог, які виконати учаснику «зі сторони» за короткий період подачі тендерних пропозицій практично неможливо. 36 спеціальностей за напрямком охорони праці, 7 видів дозвільних документів на виконання робіт, які насправді не пересікаються із предметом закупівлі, 5 сертифікатів ДСТУ ISO, які також не передбачені технічним завданням. Тож єдиною на всю Україну, хто зміг виконати ці прискіпливі умови стала ТОВ «ІНТЕГРАЛ БУД-СТАНДАРТ», з ким і було підписано договір на виконання робіт. Однак, аналізуючи тендерну пропозицію переможця, бачимо, що їхня документація має ряд невідповідностей, зокрема, в частині кошторису.

Саме ж ТОВ «ІНТЕГРАЛ БУД-СТАНДАРТ», за даними з відкритих реєстрів, має кримінальну та фіктивну репутацію. Так, згідно з ухвалою Печерського районного суду міста Києва у справі № 757/46574/18-к Управлінням освіти Дарницької районної в м. Києві державної адміністрації у вересні 2017 року проведено процедуру закупівлі за предметом «Реконструкція стадіонів та спортивних майданчиків» (2 лоти) бюджетом 87,798 млн грн (Лот № 1 – загальноосвітній навчальний заклад № 62 та Лот № 2 – загальноосвітній навчальний заклад № 111). Учасниками закупівель по обох лотах були ТОВ “НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ПІДПРИЄМСТВО “АКВАСЕРВІС” (переможець по Лоту 2) та ТОВ “БК “БУДІВЕЛЬНА СТОЛИЦЯ” (переможець по Лоту 1), які мають ознаки фіктивності.

Згідно інформації Департаменту захисту економіки Нацполу, державні кошти, отримані ТОВ “НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ПІДПРИЄМСТВО “АКВАСЕРВІС” та ТОВ “БК “БУДІВЕЛЬНА СТОЛИЦЯ” за вищевказаними закупівлями, перераховувалися на рахунок підприємства з ознаками фіктивності ТОВ «ІНТЕГРАЛ БУД-СТАНДАРТ». Останнє частину коштів, отриманих за часткове виконання робіт, безпосередньо або через рахунки пов’язаних фірм, з метою заволодіння ними та переведення в готівку, перерахувало на рахунки інших підприємств з ознаками фіктивності. Крім цього, органом досудового розслідування встановлено, що підприємством генпідрядної та субпідрядних  ТОВ «ІНТЕГРАЛ БУД-СТАНДАРТ» не виконано роботи, передбачені договором генерального підряду тендерної закупівлі. Справа тягнеться і донині. Не зважаючи на те, що ТОВ «ІНТЕГРАЛ БУД-СТАНДАРТ» тягне за собою кримінальну історію на тендерних закупівлях, нині Департамент регіонального розвитку КОВА активно просуває цю фірму як активного учасника відбудови Київщини і укладає з нею низку договорів.

Ще цікавіша ситуація відбулась із тендерною закупівлею на капітальний ремонт Макарівського закладу дошкільної освіти «Пролісок» Макарівської селищної ради з облаштуванням укриття та благоустроєм прибудинкової території. Замовником закупівлі виступив теж Департамент регіонального розвитку КОДА. Тендер оголошувався двічі. Вперше торги відбулися в жовтні 2023 року. Участь взяли дві компанії: ТОВ «АЕС-ГРУПП» та ТОВ «ЄВРОЕЛІТБУД». За результатами аукціону з нижчою ціновою пропозицією на кваліфікацію було відправлено ТОВ «АЕС-ГРУПП». Однак замовник, в особі Департаменту регіонального розвитку КОВА, дискваліфікував учасника, посилаючись на невідповідності у технічному завданні. Аналізуючи цю закупівлю на майданчику «Prozorro», нам стало відомо, що «АЕС-ГРУПП» не погодилося із таким рішенням замовника і подало скаргу в Антимонопольний комітет України, вигравши цю скаргу за всіма пунктами.

Що цікаво, пояснення тендерного комітету замовника трактують дискваліфікацію тим, що нібито показники об’ємів матеріалів ТОВ «АЕС-ГРУПП» не відповідають техзавданню на 0,001 копійку.

Голова КОВА Руслан Кравченко швидко став типовим чиновником. Його прозорість та підзвітність має свою ціну – 15%

Однак, в пункті 3.20 Тендерної документації є поняття «округлення цифр». Такі округлення, згідно з документацією, які не можуть призвести до зміни вартості, вважаються допустимими і законними. Задоволення скарги в Антимонопольному комітеті цю тезу підтверджують, оскільки зобов’язали замовника скасувати своє рішення про дискваліфікацію ТОВ «АЕС-ГРУПП» і повернути його на повторну кваліфікацію. Проте, очевидно, що Департамент КОВА в особі його куратора Олександра Онищенка, настільки не відчуває закону під ногами, що знову дискваліфікував цю компанію з торгів і визнав переможцем ТОВ «ЄВРОЕЛІТБУД», яка є афілійованим учасником від того ж самого Олександра Онищенка.

Із платформи «Prozorro» видно, що, не погодившись із таким рішенням, ТОВ «АЕС-ГРУПП» подало до Антимонопольного комітету скаргу повторно із власними зауваженнями на тендерну документацію ТОВ «ЄВРОЕЛІТБУД».

Аналізуючи текст скарги, видно, що скаржник наполягає на достовірності своїх показників і стверджує, що у пропозиції ТОВ «ЄВРОЕЛІТБУД» присутні більш грубі порушення тендерної документації, зокрема в розрахунках, кваліфікації і об’ємах робіт, які сягають помилок в тисячних одиницях. Але чомусь замовник на це не зважив, визнавши «ЄВРОЕЛІТБУД» переможцем. Ці факти підтверджують відомості на відкритому майданчику «Prozorro».

Зважаючи на таку невигідну ситуацію і усвідомлюючи ймовірність повторного програшу в Антимонопольному комітеті,  Департамент регіонального розвитку оголосив тендер заново, що м’яко кажучи, виглядає досить дивно і протиправно.

Вочевидь, коли Департаменту КОВА попадаються юридично підковані та готові боротися за свої права учасники закупівель і замовник не знаходить виходу як «віддати» тендер своїм кишеньковим фірмам, то просто «ламає» закупівлю, оголошуючи заново, з більш жорсткими вимогами під своїх людей.

Проаналізувавши десятки тендерних закупівель від КОВА, стає абсолютно очевидним – прозора відбудова Київщини – це мильний фейк, на якому чиновники заробляють колосальні суми відмитих коштів, залишаючи простих людей без даху над головою. А сам Олександр Онищенко настільки впевнено тримає корупційний важіль в Київській обласній військовій адміністрації, що не боїться ані вищого політичного керівництва, ані правоохоронних органів. Адже сам він ставленик голови адміністрації Руслана Кравченка, а той, як ми знаємо, колишній прокурор, тож має безмежний вплив в прокуратурі, аби покривати свого сірого кардинала. Тож Онищенко, почуваючи себе досить захищено, дуже нахабно веде перемовини із учасниками торгів, бере відкати за кожен домовлений тендер 15% з авансовим платежем прямо в приміщенні сервісного центру «Готово» біля КОВА. А що? Система працює, далеко ходити не треба.

Але як же все це можливо, якщо в країні вже два роки йде кровопролитна війна? Виявляється, наші чиновники та політики-бізнесмени практично одразу навчилися на цьому заробляти. Схоже, що і сам недавно призначений голова КОВА Руслан Кравченко настільки швидко увібрав риси типового чиновника, що гроші на крові вже йому не пахнуть. Слідкуємо далі за розвитком подій.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>