12.9 C
Kyiv
Субота, 27 Квітня, 2024

Чи можуть відеоігри зняти стрес

Про комп’ютерні (відеоігри, VR ігри) пишуть досить часто та не завжди в позитивному ключі.

Існують побоювання, що відеоігри привносять у наше життя елементи жорстокості, а гравці стають менш соціалізовані й схильні до постійного стресу через невдачі та програші. Однак вченими Університету Саскачевану (Канада) проводилося серйозне вивчення цієї проблеми, і результат виявився позитивним: дійсно, відеоігри можуть допомогти поліпшити психологічний стан, зменшити рівень стресу, особливо, в умовах самоізоляції.

Як ігри знімають стрес

Протягом останнього року комп’ютерні ігри стали більш важливою формою розваги для багатьох людей. Вони занурюють в себе так само як телебачення та книги, й часто залучають ту частину нашого мозку, яка змушує нас безцільно прокручувати соціальні мережі замість того, щоб насправді розслабитися. Оскільки ми всі були вдома, відчайдушно потребуючи розваг, відеоігри заповнили порожнечу.

Згідно з недавнім звітом Nielsen, більша частина жителів США грали у відеоігри у 2020 році, і промисловість в цілому заробила майже 140 мільярдів доларів протягом року — на 20 мільярдів більше, ніж роком раніше.

Як ефективно використовувати відеоігри

Будь-яка гра може стати безпечним і захопливим рішенням поліпшення емоційної стабільності та навчити, як долати труднощі, пов’язані з виходом зі стресової ситуації.

Інститут передових досліджень в області гуманітарних і соціальних наук (Нідерланди) проводив дослідження, в якому вивчався досвід гравців у Starcraft 2. Перед вченими стояло завдання відповісти на питання, чи є зв’язок між грою на виживання та рівнем стресостійкості гравців, і як діє цей механізм. В ході дослідження з’ясувалося, що деяким учасникам, які через програш перебували у стресовому стані, вдалося подолати негативні емоції. Вийти зі стану стресу з найменшими втратами їм допомогла стратегія копінга та соціальна підтримка з боку команди.

Найголовнішим діфферансом між тими, хто вмів справлятися з почуттями та тими, хто перебував у стані стресу, стала здатність перших тримати себе в руках (інтероцептивна усвідомленість). Ті, хто зумів взяти під контроль свої почуття, завжди знаходили правильне рішення самі, або зверталися за підказкою до інших геймерів, і при цьому завжди перемагали. Ті ж, хто не знаходив правильного рішення, губилися, злилися або засмучувалися (словом, перебували у стані стресу), завжди виявлялися переможеними. За фактом, все ж більшість гравців виходили переможцями, через те, що змогли впоратися з хвилюванням і зробити правильний вибір.

Ще одне дослідження проводилося щодо відеоігор, створених на основі вибору дій з нелінійним сюжетом. В результаті вчені прийшли до висновку, що такі ігри підвищують стресостійкість і покращують референтні й денотативні здібності, у тому числі й швидкість реакції. Це допомагає геймерам швидше приймати рішення, що також знижує рівень стресу.

Як бачимо, з’явилися достатньо доказів того, що ігри є не тільки розвагою, але і відмінно знімають стрес.

Які ж з них найбільше сприяють зняттю стресу?

Існує кілька видів комп’ютерних ігор, які істотно знижують рівень стресу. До них відносяться:

✦ казуальні – ці ігри завжди можна безболісно відкласти «на потім». У них, зазвичай, невеликі за часом ігрові раунди, можливість зберегти гру на будь-якому етапі, і завжди – прості випробування.

Грайте в The Sims 4, Planet Zoo, Forge of Empires – це всього лише невеликий перелік чинних нині відеоігор.

✦ кооперативні – розраховані на колективне виконання поставлених завдань. І це, безумовно, перевага для людей, що мають певне коло спілкування, через обставини, що склалися, позбавлених можливостей з ними зустрітися «наживо». Колективна гра – це можливість невимушеного спілкування та спільного виконання поставлених завдань. Підтримка друзів – це завжди позитивний досвід, який підвищує стресостійкість.

За відгуками тих, хто брав участь в опитуванні, масові ігри та спільні дії викликали просто бурю позитивних емоцій, слідством чого випробовувані вийшли зі стресового стану. У ці ігри можна грати на ігрових приставках, на планшеті, ноутбуці або в соцмережах – Facebook або Instagram.

✦ розвивальні ігри – націлені на розвиток розумових здібностей. Їх перевага полягає не тільки в тому, що вони допомагають відвернутися від думок, що гнітять або турбують, а й допомагають гравцям розвивати здібності до прийняття рішень і самоорганізованості, у тому числі – стресостійкості.

Дослідження показали, що регулярна гра у відеоігри може збільшити кількість сірої речовини в мозку й підвищити його зв’язність. Такі відеоігри, як шутер від першої особи Overwatch, симулятор Sim City або онлайн-покер PokerStars поліпшать ваші когнітивні навички, у тому числі пам’ять та стратегічне мислення.

✦ улюблені ігри

Насправді, не важливо, яка це буде гра. Головне одне: ця гра повинна вам приносити задоволення, повинна бути забирущою, налаштовувати вас на позитивне мислення і тоді ніякий стрес вам не буде страшний. Живіть на повну, закохуйтеся, любіть, подорожуйте, досліджуйте незвідані вами місця та робіть тільки ті вчинки, які заряджають вас позитивом!

Джерело

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>