10.4 C
Kyiv
Середа, 24 Квітня, 2024

Чому Зеленський мовчить про незаконний видобуток бурштину

Сьогодні ми згадаємо, чим закінчилася “бурштинова справа” при президенті Порошенко та пояснимо, як це пов’язано з тим, що Зеленський не планує найближчим часом займатися питанням незаконного видобутку бурштину.

За інформацією журналістів ІНФОРМАТОРа, до 2015 року більшість бурштину потрапляли на ринки Росії та Китаю через українських та польських посередників.

Але в 2015-2016 роках китайські та російські гравці бурштинового ринку, які раніше займалися лише скупкою та продажем, вирішили не переплачувати посередникам та безпосередньо взяли участь незаконному видобутку бурштину в Україні. Цілком ймовірно припустити, що росіяни займаються нелегальним бізнесом через вищих посадових осіб, які можуть бути пов’язані з міжнародним російським криміналом.

Найбільша концентрація незаконного бізнесу зосереджена у Рівненській, Житомирській та Волинській області. В схемі, яка займається “кришуванням” нелегального бізнесу беруть участь усі правоохоронні структури.

У 2014 році Петро Порошенко зробив багато гучних заяв, з приводу видобутку бурштину. Він стверджував, що 90% незаконного бізнесу кришують правоохоронці. Саме тоді він дав два тижні силовикам для ліквідації схем, проте корумповані правоохоронці не стали саджати самих себе та ліквідовувати створену своїми ж руками систему для самозбагачення.

https://www.facebook.com/watch/?v=644220789045650

У 2016 Порошенко відправив на Рівненщину Нацгвардію, яка повинна була чергувати на блокпостах та протидіяти нелегальному бізнесу, але навіть вони не змогли повпливати на напрацьовані десятками років схеми та чудово організовану корупцію.

У 2017 році представники НАБУ висунули підозри шести особам, причетним до “кришування” незаконного бізнесу. Зокрема, підозри висунули депутатам Верховної Ради Розенблату та Полякову, які за даними слідства сприяли іноземній компанії в здійсненні видобутку бурштину в Україні.

У Верховній Раді НАБУ продемонструвало відео з доказовою базою, яке відкриває частину викритої НАБУ та САП корупційної схеми під час розслідування так званої “бурштинової справи”.

Тоді депутати, хоча і не з першого разу, але все ж таки зняли недоторканість з Полякова та Розенблата.

У 2017 році Солом’янський районний суд обрав нардепам запобіжний захід у вигляді застави у 7 мільйонів для Розенблата та 304 тисячі для Полякова. Обидва майже одразу внесли застави та вийшли на волю.

Після чого справа в суді почала розвалюватися. Окружний адміністративний суд Києва 20 вересня 2018 року визнав прослуховування Розенблата незаконним. А вже 14 червня 2019 року Борислав Розенблат заявив, що виграв суд по «бурштиновій справі» і вимагатиме відшкодування коштів за завдані збитки через погіршення репутації.

Справа його колеги з партії “Народний Фронт” Максима Полякова буде розглянута у Печерському районному суді Києва 12 вересня. Тим часом Поляков проводить активну передвиборчу кампанію на 101-му окрузі в Кіровоградській області, і знов хоче потрапити до Верховної Ради, – повідомляє Апостроф.

У 2018 році президент зрозумів, що не може впоратися з незаконною діяльністю на Поліссі і вирішив “закрити очі” на проблему, аби вона не била по його репутації.

Порошенко заявив, що Рівненщина не страждає від нелегального видобутку бурштину. Проте Національна поліція зафіксувала за 2018 рік майже 500 фактів незаконного бізнесу. Відео з вражаючими масштабами видобутку бурштину виклав голова Національної поліції Сергій Князев.

https://www.facebook.com/sergii.knyazev/videos/362493067604593/

Під час дебатів перед другим туром резидентських виборів Володимир Зеленський звинуватив Порошенка в “кришуванні” нелегальному бізнесу, спитавши його: “Яка ваша частка із незаконного копання бурштину?”.

Проте після інавгурації Володимир Зеленський ніяк не коментував рішення суду та не згадував проблему незаконного видобутку бурштину на Поліссі. Скоріше за все, він боїться, що вступивши на шлях конфронтації з організованою злочинністю, не зможе перемогти і це призведе до втрати рейтингів.

Окрім цього, не маючи довіри до правоохоронних органів, він боїться, що нові розслідування, які він може ініціювати при старих очільниках, можуть виявитися так само неефективними та призведуть до втрати репутації Зеленського.

Саме завдяки тому, що у Порошенко не вийшло впоратися з незаконним видобутком бурштину, Зеленський почуває себе невпевнено та боїться повторити помилки свого попередника. Тож найближчим часом від Зеленського не варто очікувати розмов на серйозні проблеми теми, які роками знищують сутність законності та державності в Україні.

Фото – president.gov.ua

Олександр Мельник

Для ІНФОРМАТОРа

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>