19.3 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

Чаплигін: «Сьогодні, аби не втратити здатність до мислення, потрібно мислити фундаментально»

Якщо стисло описати Постмодерн – то це тотальне заперечення всього того на чому базується Модерн, – все до чого звикли ми та, що до недавнього часу нам здавалося непорушним.

Але, все це є лише логічним завершенням розвитку “суспільства модерну” зі всіма протиріччями, проблемами та невідповідностями, які були закладені з самого початку в період його історичного становлення.

І це добре, оскільки ми можемо переглянути весь теоретичний та практичний досвід, нагромаджений тією чудовою епохою.

Для початку ми маємо охарактеризувати три періода, з їх руйнівними для традиційного (домодерного) суспільства властивостями, які спричинили становленню “суспільства модерну”:

1. Епоха Відродження (XV- XVI ст.) – протиставлення схоластичному аристотелизму нових ідей (гуманізму, містицизму, магії, алхімії) та їх “відродження”;

2. Епоха Реформації (XVI-XVII ст.) – боротьба з католицьким віровченням, догматикою та світоглядом. Заперечення авторитету Церкви, індивідуальне та довільне тлумачення текстів Священного Писання, залежність віри від розуму та раціональних висновків людини;

3. Епоха Просвітництва (XVII-XVIII ст.) – остаточне заперечення уявлення світу, притаманного традиційному суспільству. Бачення людини як “індивідуму” – автономної неподільної одиниці і, відповідно, перегляд основ соціальної організації суспільства.

Саме це стало базовою основою “суспільства модерну”, побудованого на так званій “науковій картині світу” з власною логікою, системою доказів, базованою на власних авторитетах, аксіомах та теоремах, прийнятих як істина в останній інстанції.

Всі ці ідеї отримали своє втілення в Французькій революції, та були в подальшому розвинуті ліберальною ідеологією. Недарма “Марсельєза” починається словами “Nous quittons la vie ancienne! – Ми покидаємо старе життя!”… Постмодерн прагне все це заперечити.

Тому сьогодні ми маємо можливість не тільки заперечити, а й надати цьому процесу свій сенс та зміст.

А оскільки звичайні класифікаціфні схеми (які ще тримаються інерціонально), поступово втрачають свою актуальність, – то на часі нові методології аналізу багатьох явищ та проблем, які дають про себе знати в умовах переходу від суспільства Модерну до суспільства Постмодерну.

А це серйозний інтелектуальний виклик, який вимагає дискурсу, – як щодо загальних банальних теорій, так і екстравагантних гіпотез.

Ніколи не забувайте – аби людина остаточно не втратила здатність до мислення, вона має мислити про фундаментальне.

Сергій Чаплигін

для ІНФОРИАТОРа

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>