14.3 C
Kyiv
Субота, 20 Квітня, 2024

Skoda відмовилася від будівництва нового заводу в Україні

Skoda Auto відмовилася від намірів створення нового мультибрендового заводу в Україні та розглядає для цієї мети інші майданчики в Східній і Південно-Східній Європі.

Про це агентству “Інтерфакс-Україна” повідомили в компанії “Єврокар”, коментуючи публікацію в пресі про нібито намір чеської компанії перенести складання автомобілів з України до Сербії.

Зазначається, що це рішення не пов’язане з наміром переміщення виробництва з України, тобто завод “Єврокар” продовжить збірку автомобілів Skoda.

“Skoda, визначаючи потенційне місце для нового мультибрендового заводу, скоротила вибір до чотирьох країн Східної і Південно-Східної Європи. України серед них немає”, – повідомили в компанії.

В “Єврокарі” пояснили, що питання розширення виробничих потужностей в Volkswagen Group і в Skoda Auto зокрема назріло ще кілька років тому – наразі заводи Skoda працюють зі 120%-им завантаженням потужностей, застосовуючи багатозмінний робочий режим.

“Ще в 2017 році Україну відвідав голова Skoda Auto, за результатами зустрічі якого з главою українського уряду був сформований ряд побажань до української влади в контексті розгляду України як зовнішнього виробничого майданчика для Skoda з урахуванням зручної логістики, угоди про зону вільної торгівлі з ЄС, наявності підготовлених трудових ресурсів і більш низької вартості робочої сили (майже вдвічі) в порівнянні з європейськими країнами”, – нагадали в компанії.

Однак, додають в “Єврокарі”, за цей час Україною так і не були запропоновані умови, які залучили б потенційного інвестора.

“В Україні досі не працюють митні і податкові стимули для діяльності індустріальних парків, хоча відповідні законопроекти були прийняті в першому читанні ще в 2016 році, не втілена в реальність анонсована 15-річна Стратегія розвитку ринку електромобілів, не розглянуті законопроекти для підтримки виробництва електромобілів , які внесені до порядку ще на початку року”, – констатують в компанії.

У той же час, додають в “Єврокарі”, активно лібералізується ввезення вживаних авто, фактично хаотизуючи авторинок і заганяючи все далі в тіньовий формат, тоді як до легального бізнесу пред’являються високі вимоги.

“На жаль, Україна не витримала конкуренції в боротьбі за великі інвестиції. Можна сказати, що вона навіть не вступала в боротьбу … за 1,4 млрд євро інвестицій, 5 тис нових робочих місць і можливість виробництва 300 тис автомобілів на рік з рівнем експорту 4,5 млрд євро”, – роблять висновок в “Єврокарі”.

Нагадаємо, американська компанія збудує свій другий завод на Закарпатті.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>