12.1 C
Kyiv
П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Підкуп виборців у Василькові. Як працює схема, про яку говорив Аваков (ДОКУМЕНТИ)

У розпорядженні ІНФОРМАТОРа опинилися документи, які викривають схему з підкупу виборців в м. Васильків на Київщині.

Вчора, 11 березня, в ефірі одного з центральних телеканалів глава МВС Арсен Аваков заявив, що штаб Петра Порошенка за допомогою адмінресурсу і коштів місцевих бюджетів намагається скуповувати голоси мешканців Києва, Київської області та інших регіонів.

За словами Авакова, Нацполіція розслідує кримінальну справу про підкуп виборців у Василькові на Київщині.

«Я приведу приклад однієї кримінальної справи, яка розслідується в Василькові Київської області. Мова йде про підкуп голосів… Один зі штабів провладної команди наймає агітаторів, ті вибирають сто осіб, як правило, найбідніших, йдуть до них в квартири і запитують, чи готові вони підтримати кандидата і, якщо так, то пропонують допомогу. Зі ста осіб 30 говорить «так, ми готові». Цих людей записують, йдуть до райради або соцзабез зі списком і кажуть керівнику райради, меру виділити цим людям по тисячі гривень, використовуючи кошти програми «Турбота», закладеної в бюджеті», – розповів міністр.

За словами глави МВС, після роздачі грошей співробітники штабу кандидата дзвонили людям і, почувши «правильну» відповідь на питання, за кого вони будуть голосувати, просили дотриматися слова і під час голосування на виборах.

Аваков зазначив, що по ситуації у Василькові слідче управління Національної поліції займається розслідуванням кримінальної справи, в рамках якого правоохоронці направляють повістки двом тисячам осіб, які опинилися всередині даної схеми в якості покупця, того, кого купують, або посередника.

До редакції ІНФОРМАТОРа потрапили документи, які підтверджують слова Арсена Авакова про спробу підкупу виборців Василькова. Скупку голосів організували міський голова та Виконавчий комітет міської ради.

І так. Схема, за якою з міського бюджету Василькова виділялися кошти для підкупу виборців, фактично була затверджена рішенням Виконавчого комітету міської ради про Положення про порядок нарахування адресної матеріальної допомоги сім’ям, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Другий пункт цього положення визначає порядок нарахування адресної допомоги. Особа, яка опинилася у складних життєвих обставинах, може претендувати на отримання коштів після надання заяви і ряду документів, зокрема копії акту оцінки потреб сім’ї, що підтверджує наявність складних життєвих обставин та потребу в наданні матеріальної допомоги. Про який акт йде мова, хто його має складати і яким чином повинна здійснюватися оцінка потреб людей, складно сказати, оскільки в прийнятому Виконкомом положенні про це ні слова.

Також дане положення затверджує, що питання щодо надання матеріальної допомоги мешканцям Василькова, які опинилися у складних життєвих обставинах, розглядається і затверджується спеціальною Комісією за поданням міського голови.

Тепер перейдемо до найголовнішого. Процедура з виділення грошей, прописана у положенні Васильківського міськвиконкому, вже реалізовувалася щонайменше один раз. Кошти з міського бюджету, як стверджують інформатори нашого видання, виділялися особам, які пообіцяли голосувати за Петра Порошенка.

Отже! 25 січня 2019 року Комісія з питань надання адресної матеріальної допомоги сім’ям, які опинилися у складних життєвих обставинах, одноголосно проголосувала про виділення більше 1,5 мільйона гривень мешканцям Василькова. Головував на засіданні Комісії міський голова Володимир Сабадаш, а складалася вона загалом з десяти осіб – депутатів міської ради і співробітників Виконавчого комітету міськради.

Як свідчить протокол засідання Комісії, який є у розпорядженні ІНФОРМАТОРа, матеріальну допомогу було виділено 904 мешканцям Василькова, а це приблизно 3% від загального числа виборців, які проживають у місті.

Згідно з рішенням Комісії, людям виплатили від 1 до 5 тисяч гривень. Ймовірно, громадяни, яким видали більше однієї тисячі, отримували кошти за себе і своїх родичів.

Серед тих, хто отримав допомогу, є багато людей, в тому числі чоловіків, молодого та середнього віку. Чому місцева влада зарахувала їх до категорії осіб, які потребують матеріальну допомогу, – питання риторичне. В не передвиборчий період таку «щедрість» місцевих органів влади важко уявити.

Чимало «субсидіантів» проживають за однією адресою. Наприклад, Володимир, В’ячеслав, Лідія, Олексій і Олена Бойко, Віталій і Лілія Браніцькі, Олена і Леонід Васильєви, Валерій, Марія, Олег і Олександр Вінніченки та багато інших. Така «випадковість» може свідчити про те, що виборці цілими сім’ями зголосилися голосувати за «потрібного» кандидата.

Також цікаво, що у звіті Васильківського міськвиконкому за 2018 рік взагалі відсутня інформація про виділення коштів «людям, які опинилися у складних життєвих обставинах». Тобто ще минулого року потребуючих допомогу людей у місті взагалі не було, а як тільки розпочалася виборча кампанія таких раптово «знайшлося» аж 904.

Нагадаємо, раніше викрили схему БПП з пошуку людей для збору персональних даних.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>