8.2 C
Kyiv
П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Облгази Фірташа заявили, що Нафтогаз завдав їм 40 мільярдів збитків

Компанія «РГК» Дмитра Фірташа, яка оперує найбільшою кількістю облгазів в Україні, заявила, що «Нафтогаз у змові з НКРЕКП» завдали облгазам збитків на понад 40 мільярдів гривень.

Про це йдеться у прес-релізі компанії.

Там заявили, що Нафтогаз спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) штучно «занизили» тарифи на розподіл газу, кошти з який йдуть безпосередньо облгазам.

«Наразі тариф на розподіл складає 0,56 грн за кубометр, а для беззбиткової роботи його рівень має бути 1,3 грн за кубометр. Це безпрецедентно низький рівень, якого катастрофічно недостатньо для підтримки безпечної роботи газорозподільних мереж», — заявили у «РГК», додавши що низькі тарифи призвели до отримання 12,9 мільярда гривень збитків.

Там також звинуватили Нафтогаз у «корупційній схемі з обліком природного газу».

«Укртрансгаз як оператор газотранспортної системи фіксує фактичний відбір об‘ємів газу із системи за конкретними учасниками ринку. Для викривлення такого обліку Нафтогаз використовує свій вплив на Укртрансгаз: тому газ, який споживають, але не сплачують підприємства теплокомуненерго (ТКЕ), Укртрансгаз оформляє як несанкціонований відбір газу Операторами ГРМ (газорозподільчих мереж, облгазів). Таким чином, борги фінансово неспроможних ТКЕ штучно перекидаються на операторів ГРМ», — пояснюють в «РГК».

Загальну суму збитків, які начебто завдав облгазам державний Нафтогаз у компанії оцінюють у 40 мільярдів гривень. Там також заявили, що відстоюють скасування штрафів та боргів, нарахованих Нафтогазом, у судах.

Компанія «РГК» Дмитра Фірташа займає монопольне становище на ринку розподілення газу та його продажу для потреб населення та промисловості. Зокрема, компанії належать 20 облгазів по всій Україні.

Як повідомлялося, Укртранснафта відновила транзит російської нафти в країни Євросоюзу.

9 КОМЕНТАРІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>