11 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

Культурний фронт: як українські письменники надихають молодь на Донбасі

Попри близькість до фронту тут повертаються до мирного життя і навіть влаштовують літературні вечори.

Про це інформує “5 канал”.

Будні прифронтових селищ – це життя під раптовими обстрілами. Життя впритул до опорних пунктів окупантів та відчуття постійної, з роками досі погано прихованої напруги. Втім, інколи за кілька кілометрів від передової, з’являються й люди, що знають і можуть донести сучасним голосом – потрібні слова. І про війну, і про спокій, який обов’язкове настане. До селища Миронівського завітав письменник та поет Сергій Жадан.

Прифронтове селище Миронівське. Звідси до лінії фронту чотири кілометри. Взимку 2015-го, під час боїв за Дебальцеве, селище пережило численні ворожі обстріли. Нині снаряди окупантів до Миронівського не долітають, утім, гуркіт бойовища тут чують постійно.

“Розбитий ось один будинок. Тут загинула дівчинка. А там будинок повністю згорів. Снаряди летіли, потрапляли. Ось там будинок – снаряд прямо поруч впав”, – пригадує місцевий мешканець Микола.

“Ми вже звикли. Буває страшно, але ми вже звикли. Вже так не стріляють, слава Богу, що треба ховатися”, – розповідає мешканка Миронівського Олена.

Повернутися до селища після обстрілів наважилися не всі. Зараз тут живе близько п’яти тисяч осіб. Більшість підприємств і досі не відновили свою роботу, а зруйновані житлові будинки в центрі Миронівського нагадують декорації з фільмів.

“15,5 тисяч населення було тут, а люди роз’їхалися. Селище була красиве, хороше”, – пригадує Микола.

Російсько-окупаційні війська не шкодують свинцю. Через ворожі обстріли в Миронівському закрили школу-інтернат, в якій навчалося понад півсотні дітей.

Утім попри близькість до фронту тут повертаються до мирного життя і навіть влаштовують літературні вечори.

У місцевому будинку культури українські письменники зустрічаються зі старшокласниками. Сергій Жадан читає вірші. Діти уважно слухають, розпитують про творчість та діляться враженнями: хтось цікавився, що допомогло поету так писати, а когось літературний вечір надихнув продовжувати власну творчість.

“Ясна річ, що наша увага сьогодні передусім зосереджена на Донбасі, тому що тут бойові дії. Коли ти бачиш цю живу аудиторію, коли ти бачиш цих дітей, які сидять, щось питають, і вони питають не тому, що вчителька сказала, а тому що вони цікавляться літературою, щось намагаються писати. Ти розумієш, що в цьому всьому є сенс і не лише літературний, а й загальнолюдський”, – пояснив Сергій Жадан.

Поки в будинку культури триває літературний вечір, поблизу на площі грається трирічний Макар. Його бабуся переконана, коли хлопчик виросте, теж стане поетом. Зазначає, що Макар розмовляє та вчиться українською і має пречудову пам’ять.

Раніше ми розповідали, що на Донбасі школяри влаштували бунт проти одного з ватажків “ДНР”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>