11.1 C
Kyiv
Вівторок, 23 Квітня, 2024

Тетерук Андрій Анатолійович

Андрій Анатолійович Тетерук –  народний депутат України 8-го скликання (з 2014).

thumb_1_3 (1)

Фото: visti.

Народився 15 травня 1973 року в м. Вінниця, – повідомляє Вікіпедія.

Біографічні відомості

У 1990 році закінчив середню школу № 12 у Вінниці.

З 1990 по 1994 рік — навчався у Московському вищому загальновійськовому командному училищі імені Верховної Ради РСФСР.

Після навчання у військовому училищі служив п’ять років за контрактом у російській армії на Далекому Сході. Служив на посадах командира взводу, командира мотострілецької роти та командира розвідувальної роти.

У 1999 році прийняв українське громадянство і переїхав до України, де розпочав кар’єру військового в частині 3028 (м. Калинівка, Вінницька область). Пройшов шлях від командира взводу вогневої підтримки до командира роти спеціального призначення. Був старшим помічником начальника штабу, заступником начальника штабу.

У жовтні 2003 року проходив стажування в поліцейській академії ім. Хосні Мубарака (Єгипет), де пройшов підготовку на курсі по боротьбі з міжнародним тероризмом. У 2004–05 рр. перебував у складі миротворчої місії сил ООН у Косові. Був заступником командира, начальником штабу спеціального миротворчого підрозділу МВС України.

2006–2007 рік — друга миротворча місія в Косові, по завершенню якої вийшов на пенсію й очолив відділ безпеки одного з торговельних центрів у Києві.

У 2011 році закінчив Вінницький торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету. Спеціальність — менеджмент організації. Після отримання другої вищої освіти заснував власну компанію ТОВ «ВП Спецтехніка» з виготовлення паливозаправників.

Політична кар’єра

У серпні 2014 року разом із іншими провідними командирами добровольчих батальйонів, створених в Україні на початку війни, (командир батальйону «Азов» Андрій Білецький, батальйону «Дніпро-1» — Юрій Береза, батальйону «Київ-1» — Євген Дейдей, батальйону «Артемівськ» — Костянтин Матейченко та інші) увійшов до складу Військової ради політичної партії«Народного фронту»  — спеціального органу, покликаного розробити пропозиції щодо зміцнення системи оборони країни.

На позачергових виборах до Верховної Ради України 2014 року обраний народним депутатом України 8-го скликання за партійним списком (№ 5 у списку) від Народного фронту.

Участь в АТО

На початку березня 2014 року, у відповідь на анексію Криму Росією, записався добровольцем у військкоматі. 23 травня 2014 року Андрій Тетерук був призначений командиром батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Миротворець» ГУ МВС України в Київській області. До складу батальйону увійшли професійні військові — ветерани миротворчих місій зі значним досвідом участі у закордонних миротворчих операціях. 11 липня 2014 року батальйон «Миротворець» був командирований до зони проведення АТО.

Під час облоги урядових військ під Іловайськом з’явилася хибна інформація про загибель Андрія Тетерука. Насправді командир батальйону разом із 70 бійцями наступного дня вийшли з «Іловайського котла». В Іловайську батальйон «Миротворець» п’ять днів утримував один із ключових пунктів — вагонне депо. Командир батальйону Андрій Тетерук під час обміну бойовим досвідом із керівництвом новоствореного батальйону «Донбас» наголосив на основних тактичних помилках, яких припускаються бійці, задіяні в Антитерористичній операції на Донбасі, а саме — використання мобільних телефонів у зоні бойових дій, ведення хаотичної стрілянини та порушення правил поводження з вогнепальною зброєю.

Сім’я

Одружений, батько двох дітей.

Нагороди

Орден Богдана Хмельницького III ступеня (29 вересня 2014) — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України;

Медаль за миротворчу місію ООН у Косово (UNMIK)

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>