6.2 C
Kyiv
П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Гройсман Володимир Борисович

Володимир Борисович Гройсман – український державний і політичний діяч.

Народився 20 січня 1978 року у Вінниці, – повідомляє Вікіпедія.

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман. Фото 112.ua

Дитинство і юність

1994 року закінчив Вінницьку середню школу № 35.

Працювати почав у віці 14 років в компанії свого батька. У серпні 1994 року був призначений комерційним директором приватного малого підприємства «ОКО», у листопаді 1994 року — комерційним директором підприємства «Юність».

1999 року закінчив Вінницький інститут регіональної економіки та управління за спеціальністю «Юриспруденція», отримавши ступінь молодшого спеціаліста.

2003 року закінчив Міжрегіональну академію управління персоналом за спеціальністю «Юриспруденція». У лютому 2010 року закінчив Національну академію державного управління при Президенті України, ставши магістром за спеціальністю «Управління суспільним розвитком» і спеціалізацією «Управління на регіональному і місцевому рівнях».

Трудова діяльність

На посаді мера Вінниці

У 2002 році у віці 24-х років переміг на виборах у мажоритарному окрузі № 29 і став наймолодшим депутатом Вінницької міської ради. В листопаді 2005 року був обраний секретарем Вінницької міськради і виконуючим обов’язки мера Вінниці.и У березні 2006 року переміг на виборах мера.

На наступних виборах 31 жовтня 2010 року був висунутий на пост міського голови Вінниці політичною партією «Совість України» і переобраний мером із значною підтримкою — 77,8 % голосів.

На посаді міського голови Гройсман зстворив програму заміни ліхтарів і освітлення вулиць, яка була запроваджена ще в 2002 році; почав проект енергозбереження і максимального освітлення міста. Під час першого терміну на місці мера Вінниці почав масштабний ремонт асфальтного покриття всіх магістральних і другорядних вулиць міста. У 2006 році досяг значного зменшення масштабів стихійної торгівлі.

У грудні 2006 року після підписання Меморандуму про взаєморозуміння між урядами Швейцарської Конфедерації та України сприяв започаткуванню співпраці між Вінницею та муніципалітетом Цюріха. З 2007 по 2011 роки Вінниця отримала від Цюріха 116 списаних трамвайних вагонів 1959 і 1960-х років виробництва. Пізніше у них з’явився безкоштовний Wi-Fi. У 2012 ініційовано реформування міського транспорту, скорочено кількість маршрутних таксі. У 2013 році в борг закуплено 30 автобусів і 40 тролейбусів, завершено будівництво трамвайної колії на Вишенці.

У 2008 році сприяв створенню першого «Прозорого офісу» з надання адміністративних послуг населенню, в подальшому система «прозорих офісів» на базі колишніх райвиконкомів Вінниці була поширена по Україні.

Віце-прем’єр-міністр України

27 лютого 2014 року на запрошення прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка зайняв пост віце-прем’єр-міністра України — міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Основний напрямок діяльності — проведення реформи децентралізації влади та місцевого самоврядування.

Виступив координатором реформи державних контролюючих органів. У період літа-осені 2014 року очолював: Урядовий антикризовий енергетичний штаб; Державну комісію з розслідування причин авіакатастрофи літака Boeing 777; координував роботу штабу по роботі з внутрішньопереміщеними особами; відновлення Донбасу та роботу з міжнародними донорами.

Спікер Верховної Ради України

До ВР потрапив за списком Блоку Порошенка. Один зі слоганів його передвиборчої кампанії: «Пишаюсь, що я — українець!».

27 листопада 2014 року обраний головою Верховної Ради України. 15 грудня 2014 року затверджений у складі РНБО.

Підтримав законопроект про заборону російських серіалів, проте його підписання затягнулося, оскільки регламентний комітет Парламенту розглядав скаргу Опозиційного блоку.

2 липня 2015 підтримав скандальний та популістський закон про реструктуризацію валютних кредитів, в подальшому заблокований Президентом.

Під час урядової кризи 2016 року розглядався як один з можливих претендентів на пост Прем’єр-міністра України від провладної фракції.

Прем’єр-міністр

14 квітня 2016 обраний на посаду Прем’єр-міністра України. Відповідну постанову підтримали 257 депутатів із фракцій Блоку Петра Порошенка, Народного фронту, групи «Відродження» та групи «Воля народу». Відразу після призначення заявив, що виконуючи вимоги МВФ, уряд підвищить тарифи на газ і вони будуть 100% відповідати вартості.

20 травня Гройсман заявив, що метою його діяльності є встановлення ринкових і прозорих цін на газ, що дозволить подолати корупцію, а також відновити український газовибуток і газову незалежність України до 2020 року.

Нагороди

  • Орден «За заслуги» II ст. (27 червня 2012) — за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм;
  • Орден «За заслуги» III ст. (26 червня 2008) — за вагомий особистий внесок у розвиток конституційних засад української державності, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм та з нагоди Дня Конституції України;
  • Нагороджений Кавалерським Хрестом Ордену Заслуг Республіки Польща.

Сім’я

Одружений.

Разом із дружиною Оленою виховує двох доньок — Христину та Юлію і сина Давида.

Старша дочка мера Юлія навчається в Лондонському університеті на юридичному факультеті . Паралельно планувала заочно навчатися за фахом юриспруденції в Україні. Молодша дочка Христина вчилася у вінницькому ліцеї № 7. Навчальний заклад вважається кращим в місті за матеріальною базою. Гройсману подобається відпочивати активно . Кілька років поспіль мер Вінниці їздив взимку на лижі в Словаччину і Закарпаття . Також мер відпочивав в Ізраїлі та Туреччині.

Батько — Борис Ісакович Гройсман , у радянський час був майстром на Вінницькому радіоламповому заводі, з 1990 року — підприємець. Депутат Вінницької міськради трьох скликань (2002—2006, 2010—2015 і з 2015).

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>