3.3 C
Kyiv
Субота, 20 Квітня, 2024

Парубій Андрій Володимирович

Андрій Парубій — український політик, Голова Верховної Ради України з 14 квітня 2016 року. Член РНБО. 

Народився майбутній політик 31 січня 1971 року у місті Червоноград (Львівська область), – повідомляє facenews.

Ôîòî Íèêîëàÿ Ëàçàðåíêî 17.06.14
Фото: День

Освіта

У 1994 році закінчив історичний факультет Львівського державного університету ім. І. Франка. А також аспірантуру на кафедрі політології та соціології Національного університету ” Львівська політехніка “.

Кар’єра

У 1987 — лаборант Карпатської архітектурно-археологічної експедиції Інституту суспільних наук АН УРСР.

У 1987–1988 — лаборант Верхньодністровської слов’яно-руської археологічної експедиції Інституту суспільних наук АН УРСР.

У 1988–1989 — лаборант Карпатської архітектурно-археологічної експедиції Інституту суспільних наук АН УРСР.

У 1991 — старший лаборант Карпатської архітектурно-археологічної експедиції Інституту суспільних наук АН УРСР.

У 1988 очолив націоналістичну молодіжну організацію — Товариство «Спадщина». Брав участь в національно-визвольному русі, організовував перші в Україні пікети. У 1989 його було арештовано за організацію несанкціонованого мітингу.

З 1990 — депутат Львівської обласної ради, секретар постійної депутатської комісії з питань молоді й спорту.

У 1991 разом з Олегом Тягнибоком був одним з засновників Соціал-національної партії України (СНПУ), перейменованої у 2004 році, як Всеукраїнське об’єднання «Свобода».

У 1994–1998 — депутат Львівської міськради, голова депутатської групи.

З 1999 — редактор науково-політичного журналу «Орієнтири».

Наприкінці 1999 очолив молодіжне крило Соціал-національної партії України (СНПУ) «Патріот України».

З 2002 — депутат, заступник голови Львівської обласної ради.

Активний учасник «Помаранчевої революції». Під час подій листопада-грудня 2004 був комендантом Українського дому в Києві. Нагороджений пам’ятним знаком «Визначному учаснику Помаранчевої революції». Член політичної ради партії «Наша Україна».

З 2005 — голова партії „Народний союз «Українці!»“, реорганізованої в Громадянське об’єднання «Український дім».

З квітня 2006 по грудень 2007 — депутат Львівської обласної ради від блоку «Наша Україна».

У лютому 2010 року Парубій звернувся до «Європейського парламенту» переглянути свою негативну реакцію на рішення екс-президента України Віктора Ющенка про присвоєння Степану Бандері, лідеру «Організації українських націоналістів», звання Героя України.

З 2007 по 2012 — народний депутат України VI скликання від блоку «Наша Україна — Народна самооборона». Голова підкомітету з питань контролю над здійсненням зовнішніх відносин Комітету Верховної Ради у закордонних справах. Член депутатської групи В’ячеслава Кириленка «За Україну!».

3 лютого 2012 написав заяву про вихід з партії «Наша Україна».

6 червня вступив до партії «Фронт змін».

З 2012 по 2014 — народний депутат України VII скликання від ВО «Батьківщина». Голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення інтеграції України в міжнародний науковий та освітній простір Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти.

Євромайдан

 Андрій Парубій на сцені Євромайдану. Київ, 8 грудня 2013 року.

З листопада 2013 по лютий 2014 року координував щоденне функціонування Євромайдану (м. Київ, Майдан Незалежності); був фактичним комендантом і очільником його наметового містечка та керівником загонів Самооборони Майдану.

Після підписання Президентом України Віктором Януковичем і лідерами опозиції 21 лютого 2014 року “Угоди про врегулювання політичної кризи в Україні”, в ніч з 21 лютого на 22 лютого загонами Самооборони, під керівництвом Парубія, був узятий під контроль урядовий квартал в Києві — будівлі Верховної Ради, Адміністрації президента, Кабінету міністрів і МВС.

Парубій добровільно склав депутатські повноваження 17 березня 2014 року у зв’язку призначенням на посаду секретаря РНБО.

Секретар РНБО

27 лютого 2014 року після перемоги Євромайдану і відсторонення Віктора Януковича від влади, указом виконувача обов’язків Президента України Олександра Турчинова, Андрій Парубій призначений Секретарем РНБО. На час його перебування на посаді припали анексія Криму Росією і збройний конфлікт на сході України. Як секретар Ради національної безпеки і оборони, Парубій контролював антитерористичну операцію сепаратистів на сході України.

19 березня Парубій доручив МВС посилити охорону ядерних об’єктів, 24 березня — “провести розслідування на предмет того, наскільки діяльність російських телеканалів відповідає українському законодавству, якщо є там факти розпалювання міжнаціональної ворожнечі, заклики до війни, сепаратизму тощо”.

7 серпня 2014 року оголосив, що подав відставку із займаної посади, додавши, що “в час війни коментувати відставку вважаю неприйнятним”. Того ж дня заяву про відставку підписав Президент Петро Порошенко . 18 серпня виведений зі складу РНБО. Пізніше Парубій пояснив свою відставку існуванням розбіжностей з головою держави. Зокрема, як стверджує Володимир Семків, він критикував мирний план Петра Порошенка, вважаючи його безперспективним.

Нагороди

Орден князя Ярослава Мудрого V ст. (23 червня 2009) — за вагомий особистий внесок у розвиток конституційних засад української державності, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм у захисті конституційних прав і свобод людини та громадянина;

Орден «За заслуги» ІІІ ст. (6 грудня 2006) — за вагомий особистий внесок у розвиток місцевого самоврядування, багаторічну сумлінну працю і високий професіоналізм;
Почесна грамота Президента Україниа

Сім’я

Дружина – Парубій Уляна Юріївна. Дочка – Парубій Ярина Андріївна.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>