11 C
Kyiv
Четвер, 25 Квітня, 2024

Коломойський Ігор Валерійович

Коломойський Ігор Валерійович – український підприємець і політичний діяч єврейського походження; лідер групи Приват, активний фундатор опору російській збройній агресії проти України.

231

Фото: weloveua.

Народився 13 лютого 1964 року в Дніпропетровську, – повідомляє Вікіпедія.

Біографія

Батько — Валерій Григорович, мати — Зоя Ізраїлівна.

За освітою — інженер. Закінчив Дніпропетровський металургійний інститут. Бізнесом займається з 1985 року. Є членом наглядових рад «Приватбанку», нафтопереробного комбінату «Нафтохімік Прикарпаття», а також нафтовидобувної компанії «Укрнафта». В інтерв’ю «Дзеркалу тижня» Коломойський визнав, що особисто йому належить 30 % акцій «Приватбанку». Сумарна вартість підприємств групи, крупними пайовиками якої також є Геннадій Боголюбов і Олексій Мартинов, експерти оцінюють у $3,3 млрд.

Ігор Коломойський володіє медіа-холдингом «Главред-медіа», до якого входять щоденники «Газета по-київськи», «Новая», «Известия в Украине», суспільно-політичні тижневики «Главред» та «Профіль». До холдингу також входить інформагентство УНІАН і телеканал «Сіті». У квітні 2010 сплив термін дії угоди із придбання 100% медіа-групи «1+1», до складу якої входять телеканали «1+1» та «2+2». Крім того, Коломойський володіє долею в холдингу Central European Media (CME) і є членом ради директорів СМЕ (засновник і головний акціонер Рональд Лаудер).

У 2008 році обраний президентом Об’єднаної єврейської громади України, а у 2010 році — президентом Європейської єврейської ради.

Ігор Коломойський є президентом футбольного клубу Дніпро (Дніпропетровськ).

Одружений, має двох дітей. Мешкає переважно у Швейцарії.

Конфлікт навколо «Укрнафти»

19 березня 2015 року Верховна Рада України позбавила Коломойського контролю над «Укрнафтою». Того ж дня, тобто до того, як закон вступив у дію, озброєні люди захопили в центрі Києва будівлю «Укрнафти». Сам Коломойський назвав це «рейдерським захопленням підприємства російськими диверсантами» і сказав, що за цим стоїть Кононенко з «Блоку Петра Порошенка».

Того ж дня близько півночі біля офісу «Укртранснафти» Ігор Коломойський, відповідаючи на запитання журналіста «Радіо Свобода» Сергія Андрушка, не стримавши свого роздратування вульгарно перед камерами висловлював журналісту свою зневагу, за що отримав критику медійників та догану від Президента України.

22 березня Коломойський заявив, що озброєні люди, які знаходяться в будівлі компанії представляють приватну охоронну фірму, яка працює за дозволом «Укрнафти» і що планується рейдерське захоплення компанії групою депутата Єремеєва. Голова правління «Укрнафти» Віктор Захаров заявив, що встановлення паркану біля «Укрнафти» було погоджено з СБУ.

23 березня Президент Порошенко наказав роззброїти усіх людей, які знаходиться в «Укрнафті». 25 березня голова СБУ Валентин Наливайченко заявив про роззброєння міліцією охорони «Укрнафти». 28 березня П. Порошенко заявив, що приватна охорона «Укрнафти» позбавлена ліцензії.

Політика

У 2005 році підтримав Помаранчеву революцію. За його словами, на підтримку революції витратив близько 5 мільйонів доларів, гроші проводилися через підконтрольні йому канали. Під час інтерв’ю М. Найєму та С. Лещенком заявив, що ніколи не підтримував «Партію регіонів» та комуністів, а за своїми поглядами більше соціаліст-демократ. Після революції підтримував Ющенка.

2 березня 2014 р. президента України Олександр Турчинов призначив Ігоря Коломойського головою Дніпропетровської обласної держадміністрації. За словами Коломойського він сам запропонував призначити себе на цю посаду.

Коломойському належить пропозиція будівництва укріпленої стіни вздовж кордону з Росією на території Донецької, Луганської та Харківської областей.

8 червня Коломойський запропонував конфісковувати майно та заводи прихильників сепаратизму.

28 серпня заступник голови Дніпропетровської ОДА Г. Корбан заявив, що Коломойський візьме під «кураторство» Запорізьку область, а також прилеглі райони Донеччини, оскільки російське вторгнення загрожує їм в першу чергу.

Добровольчі батальйони

14 квітня з ініціативи і фінансової підтримки Коломойського почали формуватися загони добровольців «Дніпро», а згодом допоміг у створенні батальйону «Донбас».

Потрійний громадянин

Західні ЗМІ називають Коломойського або українським, або міжнародним бізнесменом. При цьому він є громадянином Ізраїля з 1995 р. Якщо брати до уваги дані польських і українських видань, Коломойський – найбагатший за рівнем фінансових статків серед громадян Єврейської держави.
Про наявність у нього ізраїльського паспорта бізнесмен розповів сам, виступаючи в липні 2007 р. у Лондонському арбітражному суді. Коломойський судився з росіянином Костянтином Григоришиним, на процесі заявив, що проживає в місті Герцлія.

Це викликало проблеми у бізнесмена в Україні, так як за місцевим законодавством подвійне громадянство забороняється, і у разі документального підтвердження такого Коломойський повинен бути позбавлений українського громадянства. Однак за даними мас-медіа України, МВС республіки не має в своєму розпорядженні відповідними документами, а ізраїльська сторона відмовляється надати такого роду інформацію.

Тим не менш, факт проживання бізнесмена в Ізраїлі підтверджується тим, що на початку 2007 р. він програв у судовому процесі проти осіб, які продали йому його нинішню резиденцію. Судячи з матеріалів справи, у 1997 р. Коломойський з дружиною уклали угоду купівлі будинку на вулиці Галею Тхелет 48 в районі Герцлія Піту, одному з найпрестижніших районів Ізраїлю. Будинок знаходиться неподалік від резиденції посла США.

За помилкою на ім’я Коломойського була зареєстрована ділянка, яку продавці раніше продали іншому покупцеві. Адвокати мільярдера не поспішали визнати помилку і повернути «зайву» ділянка, стверджуючи, що після того, як угода зареєстрована в земельних книгах, змінювати щось пізно, а продавці та інші покупці самі винні в тому, що не подбали належним чином зареєструвати свою угоду. Однак за результатами справи Коломойському довелося не тільки повернути ділянку, але і заплатити судові витрати в розмірі 10 тисяч доларів.

Коломойський періодично буває в Ізраїлі, але, як стверджують українські журналісти, більшу частину часу проводить все-таки у рідному Дніпропетровську.

Коломойський – член Опікунської ради єврейської громади Дніпропетровська, і один з її головних спонсорів. Його пов’язують тісні стосунки з релігійним лідером дніпропетровської громади, посланником любавического ребе, рабином Шмуелем Камінецьким. Камінецький є для Коломойського абсолютним духовним авторитетом. Як відзначають деякі ізраїльські підприємці, які працюють в Україні, рабин користується особливим впливом на цього мільярдера. У свою чергу, люди з найближчого оточення Коломойського щиро вірять, що своїм добробутом він значною мірою завдячує саме «наставництва» Камінецького. У зв’язку з цим навіть ходять легенди: нібито настільки досвідчений бізнесмен не починає жодного нового проекту без благословення «поважного раббі».

У 2010 році терміном на 5 років обрано керівником Європейської єврейської ради.

У жовтні 2014 року Ігор Коломойський зізнався, що має паспорта ще двох держав, крім українського.

Про це він заявив Радіо свобода, під стінами Верховної Ради, куди він приїхав в одному автомобілі з членом Народного фронту, нардепом Андрієм Іванчуком. На питання журналіста про швейцарське громадянство Коломойський відповів негативно, і заявив, що по телеканалу Інтер вже показали, які паспорта є у глави Дніпропетровщини.

“Ви що, не дивіться телеканал Інтер? Льовочкін перерахував там всі паспорти крім мальтійського, мальтійського немає”, – заявив Коломойський. Після цього журналіст уточнив, не пожартував чиновник, кажучи про своє громадянство, на що Коломойський відповів, що дійсно має ще два паспорти, крім українського.

“Крім української? Ізраїльський і кіпрський”, – заявив глава Дніпропетровщини.

Журналіст спробував уточнити у чиновника, чи є це законним, на що Коломойський відповів, що так, є. За його словами, Конституція не забороняє головам ОДА мати потрійне громадянство.

“А в Конституції написано, що заборонено подвійне громадянство. А потрійне – не заборонено”, – заявив голова Дніпропетровської ОДА.

Боротьба з сепаратизмом

22 лютого 2014 року Ігор Коломойський заявив, що на Дніпропетровщині сепаратизм не пройде. Відкриття Г. Кернесом «Українського фронту» він назвав непорозумінням й заклиикав політиків тверезо дивитися на ситуацію й формувати свою позицію враховуючи Конституцію України.

17 квітня заступник глави Дніпропетровської ОДА Д. Філатов заявив, що Коломойський виплачуватиме за кожного переданого російського диверсанта 10 тисяч доларів США.

22 квітня заступник штабу національного захисту Дніпропетровської області М. Лисенко повідомив, що Коломойський виплатив 10 тисяч доларів США за затримання 8 російських диверсантів.

3 червня було оголошено винагороду в розмірі $500 тис. за доставку лідера сепаратистів Олега Царьова правоохоронним органам України.

Ставлення до Путіна

3 березня 2014 року під час зустрічі з активом Дніпропетровської області Коломойський назвав Путіна та Януковича — двома шизофреніками.

Відставка

24 березня 2015 року після конфлікту навколо «Укрнафти» Президент Порошенко задовольнив прохання Коломойського про відставку з посади голови Дніпропетровської ОДА. Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко коментуючи роботу Коломойського на посаді губернатора заявив, що він та його команда здійснили справжнє диво, не давши проросійським силам розхитати ситуацію в регіоні. 28 березня в Дніпропетровську відбувся великий мітинг-концерт прощання з командою Коломойського під назвою «За єдність». Під час мітингу зі сцени виступали Борис Філатов, Антон Геращенко, Юрій Бутусов, Володимир Рубан та Олег Ляшко. Представники УПЦ КП від імені патріарха Філірета оголосили про нагородження Коломойського медаллю «За жертовність і любов до України».

Нагороди

Кавалер ордена «За заслуги» III ступеня (19 серпня 2006).

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>