11.5 C
Kyiv
Вівторок, 16 Квітня, 2024

Бойко Юрій Анатолійович

Бойко Юрій Анатолійович – український олігарх, політик, народний депутат України VI і VIII скликань. 

Герой України. Міністр енергетики та вугільної промисловості України з 9 грудня 2010 року (з 11 березня 2010 і до реорганізації міністерства — Міністр палива та енергетики України) по 24 грудня 2012 року, – повідомляє Вікіпедія.

29984

Фото:zradnykiv

Біографія

Народився 9 жовтня 1958 року  у місті Горлівка (Донецька область). За освітою — хімік-технолог (закінчив Московський хіміко-технологічний інститут), 2001 року одержав бакалаврський диплом інженера-економіста (закінчив Рубіжанську філію СНУ ім. В. Даля).

Трудову біографію розпочав майстром на Рубіжанському хімічному заводі «Зоря», потім очолив завод на посаді генерального директора. Обіймав керівні посади в АТ «Лисичанськнафтооргсинтез» (нині ЛиНОС), державної корпорації «Укрвибухпром» (Київ), був головою правління АТ «УкрТатнафта»(Кременчук) і головою Наглядової ради ВАТ «Укртранснафта».

У лютому 2002 року був призначений головою НАК «Нафтогаз України». Керував компанією до березня 2005 року.

У серпні 2003 року Бойко став першим заступником міністра палива та енергетики.

2 березня 2005 року звільнений з посади першого заступника Міністра палива та енергетики України — голови правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

23 квітня 2005 року обраний головою Республіканської партії України. На парламентських виборах 2006 року РПУ увійшла до складу Опозиційного блоку «НЕ ТАК!», проте блок не подолав 3-відсотковий бар’єр.

4 серпня 2006 року призначений міністром палива і енергетики (в уряді Віктора Януковича).

18 грудня 2007 року звільнений з посади Міністра палива та енергетики України у зв’язку з обранням Верховної Ради VI скликання.

Народний депутат України VI скликання з листопада 2007 до березня 2010 р., обраний за списками Партії регіонів.

11 березня 2010 року призначений на посаду Міністра палива та енергетики України (в уряді Миколи Азарова).

9 грудня 2010 року у зв’язку з оптимізацією системи центральних органів виконавчої влади України Президентом України В. Ф. Януковичем звільнений з посади Міністра палива та енергетики України та призначений Міністром енергетики та вугільної промисловості України.

24 грудня 2012 року Указом Президента України № 728/2012 призначений віце-прем’єр-міністром України.

26 березня Юрій Бойко подав документи в ЦВК на реєстрацію кандидатом у президенти України. Програма містила пункти про надання російській мові статусу державної, використанні досвіду країн Південно-Східної Азії з точки зору спрощення та автоматизації державних послуг, одночасно тісної економічної інтеграції з Європейським союзом і розвитку торгово-виробничих зв’язків з Росією і країнами Митного Союзу.. 7 квітня політрада Партії регіонів виключила Юрія Бойка з партії.

Сім’я

Дружина Віра – майстер спорту з гімнастики. «Перший раз ми зустрілися, коли їхали на нашу першу інститутську вечірку – відзначати першу стипендію», – згадує Юрій Анатолійович (« Робітнича газета » 27 червня 2007 року). Разом навчалися в одній групі на факультеті, який готував фахівців для ” оборонки” (вивчали вибухові речовини) . Потім , на третьому курсі Віра перейшла в Московський держуніверситет імені Ломоносова. Одружилися на п’ятому курсі. Після закінчення вузів поїхали до Луганської області.

У Юрія Бойка 6 дітей. Подружжя Бойко виховують 3 синів і 3 дочок.

Оточення

Має непогані відносини з віце – прем’єр – міністром Дмитром Табачником, керівником служби прем’єр – міністра Сергієм Льовочкіним, колишнім першим помічником президента Олександром Третьяковим , екс – віце – прем’єр – міністром Олегом Дубиною.

Державні нагороди

Отримав звання Героя України з врученням ордена Держави (22 серпня 2004 року) — за визначні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку паливно-енергетичного комплексу, багаторічну самовіддану працю.

Орден князя Ярослава Мудрого V ст. (9 жовтня 2013року) — за вагомий особистий внесок у державне будівництво, розвиток вітчизняного паливно-енергетичного комплексу, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм.

Орден «За заслуги» III ст. (22 травня 2003) — за вагомі трудові здобутки, значний особистий внесок у розвиток нафтової та газової промисловості.

Погляди

Юрій Бойко за:

повернення вкладів в Ощадбанку СРСР за рахунок коштів, що виділяються Україні на вступ в НАТО;

створення спільних підприємств для видобутку урану в Україні;

продаж української ГТС на аукціоні;

впровадження аукціонної системи торгів українською електроенергією, яка експортується в країни Європи;

створення банку інноваційних проектів для вирішення проблем з енергозбереженням;

підняття рівня газифікації України до 70-80%;

нову версію економічної інтеграції в рамках ЄЕП;

проведення модернізації ЖКГ за рахунок кредитних дотацій;

підвищення зарплат працівникам ПЕК.

Юрій Бойко проти:

сепаратизму;

приватизації успішно працюючих енергокомпаній;

передачі української ГТС Росії;

адміністративних методів регулювання цін на бензин.

Матеріальне становище

Юрій Бойко – людина не бідна. Згідно з декларацією, у 2006 році заробіток сім’ї Юрія Бойко становить 9,6 млн грн. З цієї суми зарплата склала 114 тис. 179 грн, відсотки від вкладів – 623 тис. грн, прибуток від відчуження цінних паперів – 8 млн 885 тис. 376 грн. Бойко має в спільній з родиною власності 3 квартири загальними площами 113 кв. м, 256 кв. м і 220,3 кв. м. Крім того, сім’ї належить 2 житлових будинки – 30 кв. м і 444,8 кв. м, 2 земельних ділянки – 1 952 кв. м і 2 200 кв. м, автомобілі ВАЗ 2101 і Nissan, 3 гаражі площею 20 кв. м, 19,2 кв. м і 15,4 кв. м.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

ПО ТЕМІ

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ОСТАННІ НОВИНИ

ПОДІЛИТИСЯ З ДРУЗЯМИ

ми у соцмережах

524,480Читачі>